Luna trecută a fost una dintre cele mai fierbinți luni de Iulie din lume vreodată înregistrate, în spatele doar a lunii Iulie din 2019 și 2016, cu temperaturi neobișnuit de ridicate observate în regiuni din Finlanda până în Statele Unite, au declarat joi oamenii de știință din UE, relatează REUTERS.
Este cea mai recentă etapă a unei tendințe de încălzire pe termen lung, care a văzut că ultimii șapte ani s-au clasat drept cei mai fierbinți din lume, deoarece emisiile de gaze cu efect de seră schimbă climatul planetei.
„Când ne uităm la temperaturile globale, există fluctuații de la an la an sau chiar de la lună la lună”, a declarat pentru Reuters, Freja Vamborg, om de știință senior la Serviciul de schimbări climatice Copernicus al Uniunii Europene.
„Dar, în cele din urmă, lucrul care stă la baza pe care îl vedem este o tendință de încălzire la nivel global și în majoritatea regiunilor lumii”.
Luna trecută s-a egalat cu iulie 2020 ca fiind al treilea cel mai fierbinte din lume, în spatele lunilor iulie 2019 și iulie 2016, a spus Copernicus. A fost cel de-al doilea cel mai fierbinte iulie din Europa înregistrat, stând doar după 2010.
Înregistrările lui Copernicus datează din 1950, dar sunt verificate cu alte seturi de date care datează de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Căldura record în Statele Unite și Canada, care a început în iunie, a ucis sute de oameni și a aprins incendii. În China, Belgia și Germania, precipitațiile extreme au provocat inundații mortale.
Unele regiuni au fost puțin mai reci decât media, inclusiv Germania și părți din Rusia.
Ralf Toumi, codirector al Institutului Grantham privind schimbările climatice la Imperial College din Londra, a declarat că recentele explozii de căldură record nu sunt o surpriză, având în vedere tiparul pe termen lung al creșterii temperaturilor.