GAARA cultivarea ciupercilor comestibile în casă
Designerul industrial Klil Etrog introduce „GAARA” un ecosistem casnic pentru cultivarea ciupercilor comestibile, considerându-le ca ierburi sau muguri care aduc ferma pe masă.
Proiectul prinde contur ca un kit de acasă asemănător unui vas care necesită foarte puține condiții și instrumente, pentru a crește ciuperci acasă fără a-și schimba forma comună. Klil a căutat să creeze un produs care să ajute la simplificarea procesului în mod natural și să încorporeze ciuperci în bucătăria oamenilor.
„GAARA” generează un set de instrumente care vor permite ca procesul de creștere să se înrădăcineze în bucătărie – acolo unde ciupercile ar trebui să ajungă în cele din urmă. Materialul ales în acest scop a fost lutul, un material obișnuit în bucătăria casnică, ale cărui proprietăți contribuie la condiții benefice de creștere, și anume la creșterea umidității și scăderea temperaturii. Argila poate fi utilizată pentru a face scurgerea apei în interiorul vasului și pentru a păstra mediul ideal pentru ciuperci.
În plus, sistemul constă din recipiente în creștere, pungi de cultivare cu creștere miceliană și instrumente manuale pentru operarea sistemului. Proiectantului i-a venit ideea de a crea un canal deasupra vasului care să poată turna apa, să se scurgă în jos și să fie atașat la vas. Prin geamul exterior al canalului se împiedică scurgerea apei pe podea în timp ce o direcționa într-un mod eficient pe întregul vas.
Proiectantul a lăsat nava lângă o fereastră la fel ca cultivatorii de ciuperci își închid pungile, deoarece ciupercile au nevoie de aer și lumină indirectă. Ea a creat un set de recipiente care pot crește diferite tipuri folosind găleți din plastic una peste alta formând un stâlp totem. În fiecare dintre vase, ea a pus o capsulă de miceliu care se potrivește cu volumul vasului și le leagă pe toate pentru a construi una lungă și a închide-o. Capsula de miceliu este introdusă într-o pungă de plastic, în timp ce pe vas din exterior, există câteva găuri. Apoi utilizatorul ar trebui să străpungă capsula de miceliu, să toarne apă în canal și să pulverizeze apă direct pe găuri de câteva ori pe zi pentru a spori ciuperca.
Capsula de miceliu poate fi utilizată timp de trei cicluri care sunt de aproximativ două luni. După aceea, utilizatorii trebuie să înlocuiască capsula și să o folosească ca îngrășământ pentru sol. Apoi se spală vasele și se pune o nouă capsulă de miceliu și tot procesul începe din nou în așteptarea noilor ciuperci.
Sursa informației: https://www.designboom.com/design/gaara-home-ecosystem-edible-mushroom-cultivation-farm-to-table-klil-etrog-07-27-2021/