S-A SCUMPIT BENZINA

Mai multe stații PECO au afișat la panou prețuri mai mari la benzina cu cifra octanică 95. Scumpirea este de circa 20 de bani, un litru ajungând să coste aproape 20,60 lei, transmite IPN.

 

Fostul deputat Alexandru Slusari a declarat astăzi că în ultimele patru zile se atestă o scăderea ușoară a cotațiilor Plats atât la benzină, cât și la motorină. „Însă republica oligarhică petrolieră are propriile reguli. Zeci de ani prețurile la combustibil sunt stabilite prin înțelegere între un grup îngust de companii, uneori cu coordonare cu politicieni. Și iată că a fost iar majorat prețul la benzina cu 40 bani. Vina se dă pe metodologia nouă. Ce face ANRE? În loc să intervină, să controleze dacă se respectă metodologia, băieții cu salarii de 80 de mii de lei lunar, desemnați acolo pe criterii politice, vin cu bâlbâială, precum că legislația are carențe. Probabil legea nouă nu este perfectă. Dar voi, cei din ANRE, unde ați fost la etapa elaborării actului respectiv?”, se întreabă Alexandru Slusari.

 

Potrivit lui, ceea ce se întâmplă acum pe piața petrolieră este următorul acord de cartel între cele mai mari companii, cu participarea ANRE și cu poziția pasivă a Consiliului Concurenței. „Petroliștii arată mușchi întregii țări, profitând de ocazia lipsei îndelungate a Guvernului și a faptului că ANRE demult depinde de ei. În toiul recoltării ei șantajează agricultorii. Îi presează companiile de transport, care sunt după pandemia la pragul falimentului. Își bat joc de cetățeni, schimbând fiecare zi prețuri, chiar dacă au stocuri suficiente pentru 2-3 săptămâni, iar legislația stabilește plafonul maximal de preț la benzina și motorina”, mai spune Alexandru Slusari.

 

ANRE și Consiliul Concurenții, deocamdată nu au venit cu o reacție referitoare la cele mai recente scumpiri. Totodată, Agenția încă nu a publicat vreo informație despre rezultatul solicitărilor de informații adresate operatorilor după scumpirile de acum circa zece zile.

 

Anterior, expertul Veaceslav Ioniță declara că noua metodologie de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere creează perturbații pe piața produselor petroliere din Republica Moldova. Potrivit lui, este vorba despre un sabotaj economic, care duce la monopolizarea pieței și anulează orice posibilitate de a ajuta agricultorii cu prețuri reduse la produsele petroliere.