China respinge planul OMS pentru studiul originii COVID-19

China a respins joi un plan al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru o a doua fază a unei investigații cu privire la originea coronavirusului, care include ipoteza că ar fi putut scăpa de la un laborator chinez, a declarat un oficial de sănătate de vârf, relatează REUTERS.

 

În această lună, OMS a propus o a doua fază a studiilor privind originile coronavirusului din China, inclusiv audituri ale laboratoarelor și piețelor din orașul Wuhan, solicitând transparență din partea autorităților.

 

„Nu vom accepta un astfel de plan de urmărire a originilor, deoarece, în anumite aspecte, ignoră bunul simț și sfidează știința”, a declarat reporterilor Zeng Yixin, vice ministrul Comisiei Naționale de Sănătate (NHC).

 

Zeng a spus că a fost surprins când a citit pentru prima oară planul OMS, deoarece enumeră ipoteza că o încălcare chineză a protocoalelor de laborator a cauzat scurgerea virusului în timpul cercetărilor.

 

Șeful OMS a declarat la începutul lunii iulie că investigațiile privind originile pandemiei COVID-19 în China erau îngreunate de lipsa datelor brute în primele zile de răspândire acolo.

 

Zeng a reiterat poziția Chinei conform căreia unele date nu ar putea fi complet partajate din cauza preocupărilor privind confidențialitatea.

 

„Sperăm că OMS va revizui serios considerațiile și sugestiile făcute de experții chinezi și va trata cu adevărat urmărirea originii virusului COVID-19 ca pe o problemă științifică și va scăpa de interferențele politice”, a spus Zeng.

 

China s-a opus politizării studiului, a spus el.

 

Originea virusului rămâne contestată în rândul experților.

 

Primele cazuri cunoscute au apărut în centrul orașului chinez Wuhan în decembrie 2019. Se credea că virusul a sărit la oameni de la animale vândute pentru hrană pe o piață a orașului.

 

În mai, președintele SUA, Joe Biden, a ordonat asistenților să găsească răspunsuri la întrebări referitoare la origine, spunând că agențiile de informații americane urmăresc teorii rivale, inclusiv posibilitatea unui accident de laborator în China.

 

Zeng, alături de alți oficiali și experți chinezi la conferința de presă, a cerut OMS să extindă eforturile de urmărire a originii dincolo de China în alte țări.

 

„Credem că o scurgere de laborator este extrem de puțin probabilă și nu este necesar să investim mai multă energie și eforturi în acest sens”, a declarat Liang Wannian, liderul echipei chineze din cadrul echipei comune de experți a OMS. El ar trebui să facă mai multe studii pe animale, în special în țările cu populație de lilieci.

 

Cu toate acestea, Liang a spus că ipoteza scurgerilor de laborator nu poate fi în totalitate ignorată, dar a sugerat că, dacă dovezile justifică, alte țări ar putea examina posibilitatea ca acestea să se scurgă din laboratoarele lor.