Efortul Rusiei de a micșora prețurile la alimente amenință sectorul cerealelor

În timpul unei sesiuni televizate cu rușii obișnuiți luna trecută, o femeie l-a presat pe președintele Vladimir Putin asupra prețurilor ridicate ale alimentelor, relatează REUTERS.

 

Valentina Sleptsova l-a provocat pe președinte cu privire la motivele pentru care bananele din Ecuador sunt acum mai ieftine în Rusia decât morcovii produși pe piața internă și a întrebat cum mama ei poate supraviețui cu un „salariu de subzistență”, cu un cost atât de ridicat al produselor de bază, precum cartofii, potrivit unei înregistrări anuale a evenimentului.

 

Putin a recunoscut că costurile ridicate cu produsele alimentare sunt o problemă, inclusiv cu „așa-numitul coș de borș” de legume de bază, acuzând creșterile mondiale de prețuri și lipsa internă. El a spus însă că guvernul rus a luat măsuri pentru a aborda această problemă și că se discută alte măsuri, fără a elabora.

 

Creșterile abrupte ale prețurilor de consum îi neliniștesc pe unii alegători, în special pe rușii mai în vârstă cu pensii mici, care nu doresc să revină în anii 1990, când inflația puternică a dus la lipsa alimentelor.

 

Acest lucru l-a determinat pe Putin să împingă guvernul să ia măsuri pentru a combate inflația. Pașii guvernului au inclus un impozit pe exporturile de grâu, care a fost introdus luna trecută în mod permanent, și plafonarea prețului cu amănuntul pentru alte produse alimentare de bază.

 

Dar, făcând acest lucru, președintele se confruntă cu o alegere dificilă: în încercarea de a îndepărta nemulțumirea votanților la creșterea prețurilor, riscă să facă rău sectorului agricol din Rusia, fermierii țării plângându-se că noile taxe îi descurajează să facă investiții pe termen lung.

 

Mișcările Rusiei, principalul exportator mondial de grâu, au alimentat, de asemenea, inflația în alte țări, crescând costul cerealelor. De exemplu, o creștere a taxei la export prezentată la mijlocul lunii ianuarie a adus prețurile globale la cele mai ridicate niveluri din ultimii șapte ani.

 

Ministerul rus al economiei a declarat că măsurile impuse de la începutul anului 2021 au contribuit la stabilizarea prețurilor la alimente. Prețurile zahărului au crescut cu 3% până în acest an, după o creștere de 65% în 2020, iar prețurile la pâine au crescut cu 3% după o creștere de 7,8% în 2020, a spus acesta.

 

Inflația consumatorilor din Rusia a crescut de la începutul anului 2020, reflectând o tendință globală în timpul pandemiei COVID-19.

 

IMPACTUL GLOBAL

 

Măsurile guvernamentale ar putea face, de asemenea, grâul rusesc mai puțin competitiv, potrivit comercianților. Ei spun că acest lucru se datorează faptului că impozitul, care s-a schimbat în mod regulat în ultimele săptămâni, le îngreunează asigurarea unei vânzări profitabile la termen în cazul în care expedierile ar putea să nu aibă loc de câteva săptămâni.

 

Acest lucru ar putea determina cumpărătorii din străinătate să caute în altă parte, către țări precum Ucraina și India, a declarat pentru Reuters un comerciant din Bangladesh. În ultimii ani, Rusia a fost adesea cel mai ieftin furnizor pentru cumpărătorii majori de grâu, cum ar fi Egiptul și Bangladeshul.

 

Vânzările de grâu rusesc către Egipt au fost reduse de când Moscova a impus impozitul permanent la începutul lunii iunie. Egiptul a cumpărat 60.000 de tone de grâu rusesc în iunie. Cumpărase 120.000 de tone în februarie și 290.000 în aprilie.

 

Prețurile pentru cerealele rusești sunt încă competitive, dar impozitele țării înseamnă că piața rusă este mai puțin previzibilă din punct de vedere al aprovizionării și al prețurilor și poate duce la pierderea unei părți din piața de export în general, a declarat un înalt oficial guvernamental din Egipt, liderul mondial cumpărător de grâu.