Miniștrii agricoli din UE ajută fermierii să-și servească alimente organice în școli și spitale

Miniștrii agriculturii din UE și-au dat undă verde pentru planul de acțiune ecologic al UE luni (19 iulie), dar au avertizat că trebuie luate măsuri pentru a se asigura că oferta corespunde cererii, inclusiv prin intermediul sistemelor de achiziții publice pentru școli și cantine publice, relatează EURACTIV.

 

Planul de acțiune își propune să ofere o foaie de parcurs clară pentru realizarea obiectivului ambițios inclus în politica alimentară emblematică a UE, denumită ”Farm to Fork”, de a vedea 25% din terenurile agricole cultivate organic până în 2030.

 

Planul prezintă o abordare în trei direcții pentru atingerea obiectivului, care acoperă creșterea cererii și creșterea producției, precum și îmbunătățirea contribuției agriculturii ecologice și durabilitate.

 

Deși aceste planuri sunt voluntare pentru statele membre, o serie de țări din UE au început deja să lucreze la planurile lor, în timp ce altele s-au angajat să le pregătească în viitorul apropiat.

 

Creșterea cererii „cel mai dificil obstacol”

 

Cu toate acestea, în ciuda primirii sale pozitive, mai mulți miniștri au avertizat că trebuie depuse eforturi pentru a se asigura că orice creștere a ofertei este întâmpinată cu o creștere corespunzătoare a cererii.

 

„Una dintre cele mai importante preocupări ale noastre este să ne asigurăm că există încă o abordare de piață”, a spus ministrul austriac Elisabeth Köstinger, subliniind că este necesară o muncă considerabilă pentru a se asigura că producția ecologică este capabilă să găsească o piață.

 

„Deseori avem impresia că agricultura ecologică este văzută doar dintr-o perspectivă ecologică. Desigur, fermierii trebuie să poată genera venituri ”, a subliniat ea, subliniind că autoritățile publice „ar trebui și trebuie” să creeze stimulente.

 

Ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, a adăugat că „dacă vrem să atingem obiective ambițioase, atunci trebuie să ne asigurăm că cererea și oferta se leagă corect”, în timp ce omologul său spaniol, Luis Planos, a avertizat că cererea în creștere este „cel mai dificil obstacol în lanțul dat”.

 

„Este clar că producătorii suportă costuri mai mari pentru producția ecologică și acest lucru trebuie transferat la prețurile pieței”, a spus el.

 

O modalitate de a realiza acest lucru este prin consolidarea programelor de achiziții publice ecologice pentru a promova consumul de organice în cantinele publice, inclusiv în spitale și școli. Acest lucru figurează deja în planul de acțiune organic, dar miniștrii au reiterat cât de realizabil este acest lucru.

 

Ministrul eston al agriculturii, Urmas Kruuse, a subliniat necesitatea de a utiliza achizițiile publice pentru a crește cererea pe piață, în special atunci când vine vorba de servirea produselor organice în școli, în timp ce ministrul slovac Samuel Vlčan a subliniat necesitatea promovării disponibilității produselor ecologice în alimentația publică și școlară .

 

„Fiecare cetățean UE ar trebui să aibă acces egal la alimente sănătoase și organice, ar trebui să fim atenți la promovarea produselor ecologice, ceea ce va duce la creșterea cererii și a încrederii consumatorilor”, a adăugat ministrul.

 

De asemenea, Beate Kasch, secretară de stat la ministerul federal german al alimentației și agriculturii, a salutat accentul pus pe consumul de produse organice dincolo de gospodării, lucru pe care ea îl vede are un „mare potențial de extindere”.

 

Arătând că Finlanda a fost prima țară care a oferit mese școlare gratuite, ministrul Jari Leppä a spus că vor dezvolta mesele școlare prin creșterea în continuare a cantității de producție ecologică și că țara se uită și la creșterea altor servicii de alimentație publică.

 

Lanțurile scurte de aprovizionare ar trebui, de asemenea, promovate, a adăugat ministrul lituanian Kęstutis Navickas, astfel încât alimentele, inclusiv produsele organice, să poată ajunge la grădinițe, școli și alte organisme publice fără intermediari.