Altoirea caisului. Cele mai importante etape
Altoirea caisului poate fi o operațiune relativ ușoară și cu rezultate foarte bune, dacă se ține cont de anumite reguli.
Caisul este un pom fructifer din familia prunului, având ca origine Asia. Caisul are capacitatea să se înmulțească foarte bine prin sâmburi, dar urmașii săi nu reproduc așa cum se cuvine și nu sunt durabili.
Alegerea portaltoiului pentru cais
Portaltoi ce se pot folosi pentru înmulțirea caisului sunt:
- caișii răsăriți din sâmburi de cais
- piersici răsăriți din sâmburi
- prun franc sau mirobolant
- pruni Saint-Julien
Prunul franc si Saint-Julien sunt recomandați deoarece asigura o buna adaptare la sol si manifesta cea mai buna afinitate fata de soiurile de cais.
Altoirea caisului în T
Realizări operația când seva începe sa fie mai puțin activa asta neînsemnând sa se fi oprit de tot. Acest lucru are loc vara. Veți avea ocazia sa prelevați un altoi maturizat suficient si sa-l aplicați pe un portaltoi încă alimentat de sevă.
Alegeți o zi senină, dimineața sau seara, la jumătatea lui iulie. Desigur, dacă temperaturile sunt foarte ridicate și observați o activitate foarte puternica a sevei – vizibilă printr-o dezvoltare importantă a lăstarilor tineri – așteptați câteva zile, o săptămâna sau două. Nu veți fi în întârziere.
Pentru a avea toate șansele de succes la altoirea caisului este bine ca la începutul lui iulie, cu circa 15 zile înainte de altoire, să ciupiți vârful lăstarului de pe care veți prelua ochi în vederea altoirii. Aceasta favorizează maturizarea. Nu încercați sa altoiți caisul primăvara, în despicătura sau în incrustație pentru că rezultatele nu sunt mereu bune.
Variațiile mari de temperatura cunoscute în acest sezon se opun unei sudări corespunzătoare a altoiului de cais.
Pregătirea portaltoiului
Daca veți altoi la nivelul solului sau la înălțime, tăiați toate ramurile aflate la 10-15 cm în jurul punctului de altoire.
Curățați, dacă e cazul, cu o cârpă uscată, eventualele urme de pământ din zona de altoire. Cel mai adesea, această operație este necesară când se altoiește la nivelul solului.
Cu briceagul în mâna dreaptă, efectuați, într-o porțiune neteda de scoarța, o tăietură transversală pe grosimea scoarței portaltoiului. Așezați vârful briceagului la 3 cm sub tăietura orizontală, la jumătatea acesteia și tăiați în sus pentru a obține un T.
Recoltați ramura
Tăiați ramura aleasă pentru reproducere. Ea corespunde vegetației emise in luna mai a anului precedent. Aceasta ramura pe care ați ciupit-o pentru a grăbi maturarea, poate sa măsoare 30-60 cm lungime.
Cu ajutorul briceagului sau a foarfecii de vie tăiați imediat toate frunzele pentru a evita pierderea de apă. Lăsați cate o jumătate de centimetru de pețiol netăiat. Daca mai întârziați operația, puneți rămurelele într-o găleată cu 5 cm de apă, la umbră.
Pregătiți altoiul
Alegeți un lăstar pregătit pentru prelevarea ochiului. Apucați-l strâns de baza si alegeți un ochi situat înspre mijlocul tijei: ar trebui sa fie suficient de maturizat. Faceți o incizie laterala la aproximativ 2 cm sub ochi. Apoi așezați mijlocul lamei briceagului la 2 cm deasupra ochiului pentru a preleva un fragment de scoarța care sa conțină si ochiul.
Trageți de mâner astfel încât lama sa avanseze către vârf pe măsura ce avansați cu tăierea. Când ați atins incizia făcută anterior, ochiul este prelevat de pe lăstar.
Îndepărtați un mic fragment de lemn de sub ochi daca s-a tăiat ceva mai adânc in lemn, Prezenta lemnului împiedica sudura.
Introduceți altoiul si legați ansamblul
Cu lama-spatula dezlipiți suficient laturile T-ului pornind de la partea superioara. Introduceți altoiul, cu mugurul orientat in sus, începând de la partea superioara a T-ului. Ajutați-va mereu de lama pentru ca altoiul sa alunece tot timpul. Poziția ideala este atunci când ochiul se oprește la jumătatea porțiunii verticale a T-ului. Tăiați porțiunea de altoi care depășește in sus, orizontala T-ului.
Alte aspecte importante pentru a finaliza altoirea caisului: Scoarța poate menține destul de bine altoiul dar asta nu e suficient. Zece înfășurări de rafie fără strângere in exces, finalizează operația. Cu mana stânga apucați capătul ghemului de rafie cam la 20 cm apoi înfășurați in spirala, de jos in sus. Ultima înfășurare trebuie sa fie mai slaba pentru a putea face o bucla si a strânge apoi toata legătura.