Lavanda, o afacere profitabilă
Lavanda era cunoscută și apreciată încă acum 2500 de ani, fiind folosită de egipteni, fenicieni și popoarele arabe pentru obținerea parfumurilor, dar și în procesul de îmbălsămare a faraonilor.
Această plantă are efecte curative deosebite, iar în zilele noastre, cultivarea ei este o afacere profitabilă.
Levănțica poate aduce profit în termen scurt. Pentru fondarea unei plantații productive, cel mai mult contează terenul. Acesta trebuie să fie fertil, reavăn și bine drenat.
„Această plantație are trei ani și a arătat o productivitate bună. Anul trecut, am strâns de aici ulei și cantitativ, și calitativ. Înainte de a sădi acest lan de lavandă, am analizat toate terenurile pe care le avem. Acest teritoriu s-a potrivit după amplasare și pantă, am ales și o schemă de amplasare.”
Alexei Berezneac, reprezentant companie
Ploile din ultima perioadă au întârziat procesul de recoltare a lavandei.
„Avem un an instabil. Deoarece primăvara a venit târziu, am întârziat cu procesul tehnologic cu 2-3 săptămâni. La fel, în acest an, a fost o cantitate mare de precipitații, ceea ce e anormal pentru Moldova. Din cauza ploilor, nu am putut efectua procesul tehnologic la timpul potrivit.”
Alexei Berezneac, reprezentant companie
Pentru o recoltă bogată, sunt necesare anumite etape și procese.
„Procesul de polenizare a suferit, deoarece albinele nu-și pot face lucrul. Astfel, nu se polenizează bine, asta poate influența calitatea și cantitatea roadei.”
Alexei Berezneac, reprezentant companie
În Moldova, lavanda înflorește în prima decadă a lunii iunie. Există însă și specii care înfloresc mai devreme sau, dimpotrivă, mai târziu. Sunt și dintre cele care dau în floare de două ori pe an, doar că mai puțin.
„Acum suntem în perioada de înflorire, analizăm planta, când trebuie să o recoltăm. Sunt câteva momente prin care vedem dacă planta este coaptă sau nu. Prin analiză la laborator, putem vedea cât ulei este în flori și calitatea uleiului, iar al doilea este vizual.”
Lavanda poate fi cultivată și în ghivece sau în jardiniere, fiind folosită pentru decorul balcoanelor sau teraselor. Totodată, se păstrează bine și în stare uscată.