Cum influențează prețurile mondiale, Moldova?

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în luna iunie, pentru prima dată în ultimele 12 luni, o veste bună pentru consumatori, întrucât se diminuează presiunile inflaţioniste, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna trecută, acest indice a crescut până la 124,6 puncte, de la o valoare revizuită de 127,8 puncte în luna mai.

Scăderea a venit ca urmare a micșorării preţurilor la uleiuri vegetale, cereale şi produse lactate.

Potrivit FAO, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 9,8% în luna iunie, ca urmare a diminuării cotaţiilor la uleiul de palmier, afectate de prognozele privind creşterea recoltei în principalele ţări producătoare.

Preţurile la cereale au scăzut cu 2,6%, în principal ca urmare a scădeii cu 5% a preţului la porumb, pe fondul prognozelor privind o producţie peste aşteptări în Argentina şi SUA.

Iar preţurile la lactate au coborât cu 1%, toate componentele acestui index înregistrând scăderi, în frunte cu preţurile la unt.

„Nu cred că impactul acestui declin modest va fi resimţit de consumatori având în vedere toţi ceilalţi factori care continuă să acţioneze”, a declarat economistul şef al FAO.

În pofida scăderii din perioada de raport, preţurile mondiale la alimente continuă să rămână la un nivel ridicat, fiind cu aproape 34% peste nivelul înregistrat în luna iunie a anului trecut.

Preţul produselor vegetale va depinde de evoluţiile meteo în lunile următoare, care vor determina dacă recoltele din Europa şi America de Nord vor fi suficiente pentru refacerea stocurilor.

În plus, multe vor depinde şi de importurile Chinei în lunile următoare, a spus economistul FAO, menţionând o îmbunătăţire a estimărilor pentru stocurile de porumb ale Chinei.