Restabilirea mândriei în job este o prioritate pentru fermierii din generația Z. Aceștia trebuie văzuți ca inovatori și revoluționari

Generația Z – cei născuți între 1997 și 2015 – se confruntă cu viitorul paradox agricol: este un moment interesant să fii fermier cu multe oportunități deschise prin inovație, dar viața unui fermier nu a fost niciodată atât de complicată ca astăzi.

 

Portretizarea următoarei generații de fermieri este un exercițiu care a ținut experții agroalimentari destul de ocupați.

 

În decembrie anul trecut, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei științifice a publicat studiul de previziune „Fermierii viitorului”, care vizează identificarea și explorarea posibilelor roluri profesionale viitoare ale fermierilor până în 2040.

 

Două tabere au apărut în analiză: pe de o parte, „fermierii tehnofili” care, în cuvintele raportului, sunt „fără sol și de înaltă tehnologie”, precum și „antreprenori biotehnologi” care se bazează pe știință și biologie; pe de altă parte, vedem creșterea fermierilor bazate pe natură, precum așa-numiții „regenerativi”, care se întorc la rădăcinile agriculturii.

 

Vorbind la un eveniment recent, președintele consiliului executiv de la Universitatea Wageningen și renumita expertă în produse alimentare Louise Fresco nu au avut nicio îndoială că viitorii fermieri vor intra în categoria expert în tehnologie înaltă.

 

Însă, potrivit ei, aspectul real care va avea un impact în forjarea fermierului din Generația Z este reînnoita importanță centrală pe care sectorul agricol o va prelua în țesătura economică în următorii ani.

 

„Fără exagerare, putem spune că agricultura este unul dintre cele mai interesante sectoare ale viitorului datorită produselor petrochimice utilizate din industria combustibililor fosili și produse de agricultură, datorită alimentației, datorită gestionării peisajului și, de asemenea, datorită rolului său în economia circulară ”, a spus ea.

 

În același timp, o gamă largă de cereri impuse fermierilor prin ambițiosul acord verde al UE crește complexitatea locului de muncă și incertitudinea pentru lucrătorii din agricultură.

 

„Uneori cred că sectorului agricol i se cere să rezolve totul”, a spus Fresco, adăugând că, totuși, aceste cereri de durabilitate și siguranță alimentară, precum și protecția mediului sunt percepute acum ca evidente.

 

Pentru ea, tinerii fermieri trebuie ajutați să depășească acest lucru.

 

„Este îngrozitor să fii într-un sector în care oamenii simt că în mod inerent nu poți face ceea ce trebuie. Așadar, restabilirea mândriei în agricultură, în special în creșterea animalelor, va fi cu adevărat o provocare ”, a spus ea.

 

Inovație de care are nevoie Gen Z

 

Văzută anterior cu scepticism, agricultura de precizie capătă din ce în ce mai multă relevanță în rândul fermierilor și include acum o gamă de instrumente diferite, de la Internetul obiectelor (IoT) și inteligența artificială (AI) până la noi ramuri precum reglarea fină sau genetică de precizie.

 

„Într-adevăr depinde ce fel de fermă aveți”, a declarat Alexander Bernhuber, un europarlamentar creștin-democrat austriac și un tânăr fermier de vite, adăugând că își folosește frecvent telefonul în slujba sa și în special aplicațiile pentru sănătatea animalelor.

 

„Sunt foarte impresionat de ceea ce s-a făcut în ultimii ani, în special în sectorul produselor lactate, câte aplicații noi și câte startup-uri noi au apărut”, a spus el.

 

„Înțelegem că sectorul zootehnic se îndreaptă spre o eră pe care aș numi-o agricultură îmbunătățită digital”, a explicat Roxane Feller, secretar general al asociației UE care reprezintă producătorii de medicamente pentru animale AnimalhealthEurope.

 

Potrivit ei, generația Z va urma această abordare a sănătății conectate, în care sănătatea animalelor nu va fi o problemă independentă și acest lucru va necesita soluții integrate, de exemplu, pentru a utiliza datele în mod eficient.

 

„Fermierii sunt oameni creativi”

 

Printre noile soluții inovatoare care au intrat pe piață pentru a ajuta la monitorizarea regulată a bunăstării animalelor, există drone și camere 3D, în timp ce alte tehnologii îi ajută pe fermieri să ia decizii mai bune de gestionare.

 

„Obținem o mulțime de date și acest lucru ne poate ajuta foarte mult dacă vorbim despre aceste ținte care provin din Acordul Verde”, a subliniat europarlamentarul Bernhuber.

 

Cu toate acestea, utilizarea datelor este un subiect foarte sensibil. „Cine are acces la date este, pentru mine, ceva foarte important și trebuie întotdeauna luat în considerare”, a spus el, adăugând că proprietarul datelor trebuie să fie în cele din urmă fermierii înșiși.

 

Inovația ar putea îmbunătăți gestionarea fermelor, bunăstarea animalelor, productivitatea, poate sprijini fermierii în viața lor de zi cu zi.

 

„Toate aceste instrumente îi vor ajuta și pe fermieri să plece din vacanță din când în când și să fie scăpați de toate poverile pe care le aveau în trecut. Este o provocare enormă să fii tânăr fermier ”, a spus Louise Fresco.

 

Cu toate acestea, ea a spus că factorii de decizie politică sunt prea ezitanți pentru a-și asuma riscuri cu privire la anumite inovații, în timp ce trebuie să fie mai îndrăzneți în încercarea ceva.

 

„Fermierii sunt oameni creativi și au nevoie de spațiu pentru a experimenta, trebuie să afle cele mai bune modalități posibile de a face lucrurile și nu există nicio altă zonă atât de reglementată ca agricultura”, a conchis ea.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/ben-restoring-pride-top-priority-for-generation-z-farmers/