De ce plătim mai mult pentru cartofii timpurii
Pe parcursul lunii iunie, prețul mediu angro al cartofilor timpurii a scăzut cu aproape 30 la sută, până la 6-7 lei pentru un kilogram. Anul trecut, în aceeași perioada aceștia au fost vânduţi mai ieftin – 5-6 lei.
Situația pare paradoxală: 2020 a fost un an destul de secetos şi problematic, pe când anul acesta condițiile meteorologice au fost până acum favorabile pentru creşterea cartofilor.
Astfel, în 2021 prețurile la cartofi ar fi trebuit să scadă deja de la începutul lunii iunie și să fie sub nivelul anului trecut în această perioadă.
În opinia legumicultorilor, doi factori au influenţat situația în avantajul lor. Primul este apariţia relativ târzie a cartofilor timpurii autohtoni pe piața internă, timp în care ea nu este încă complet saturată cu acest produs şi nu există o cerere efectiv satisfăcută pe deplin.
Al doilea factor care menţine prețurile la acest nivel este importul relativ scăzut.
Totodată, o categorie însemnată de importatori – marile lanțuri de supermarketuri – menţin în continuare prețurile pentru cartofi la un preț mai ridicat, decât cele de pe piețele angro și cu amănuntul din oraşe.
Datorită acestui fapt, producătorii locali au putut să vândă cartofii crescuți în sere la un cost mai înalt, ceea ce le-a permis să obţină profit.
Cu toate acestea, agricultorii consideră că în decurs de cel mult 10 zile, piața internă de fructe și legume va fi saturată cu cartofi timpurii din câmp deschis.
Deja la începutul acestei săptămâni, pe piețele din Chișinău, cartofii mărunţi din gospodăriile rurale și a micilor producători puteau fi cumpăraţi angro şi chiar cu amănuntul la un preț de 4-5 lei pentru un kilogram.