De parcă varianta Delta, deja îngrijorătoare, identificată pentru prima dată în India, nu ar fi suficient de îngrijorătoare, acum există Delta Plus. Cea mai recentă variantă a SARS-CoV-2 a fost anunțată de oficialii sanitari indieni la sfârșitul lunii iunie și etichetată de guvernul indian ca o variantă de îngrijorare.
Până pe 24 iunie, doar aproximativ 40 de cazuri de infecții Delta Plus au fost raportate de către oficialii din domeniul sănătății din India, pe baza mutare genetice a virusului de la pacienții pozitivi. Dar, având în vedere capacitatea originală a tulpinii Delta de a se transmite mai eficient de la persoană la persoană și de a provoca potențial boli mai severe, autoritățile de sănătate își ridică îngrijorarea pe bună dreptate.
Delta Plus conține o mutație suplimentară numită K417N, în partea proteinei virusului care se leagă de celule pentru a începe infecția. Dar, spune dr. Ravindra Gupta, profesor de microbiologie clinică la Institutul Cambridge pentru Imunologie Terapeutică și Boli Infecțioase, care a studiat genetic SARS-CoV-2 și a studiat evoluția sa genetică, „prezic că 417 nu este o mutație suficient de importantă. Delta este destul de rea așa cum este și nu cred că 417 o va schimba atât de mult sau va deveni dominantă. „
Asta pentru că mutația 417 nu este nouă. Gupta spune că l-a găsit și în alte variante majore ale virusului, inclusiv varianta B.1.1.7 sau Alpha, care a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie și varianta B.1.351 sau Beta raportată pentru prima dată în Africa de Sud.
Oficialii din domeniul sănătății nu ar trebui să se distragă de Delta Plus și să-și piardă atenția asupra Delta originală, ceea ce este suficient de periculos, mai ales când doar aproximativ 22% din lume au primit cel puțin o doză din cele mai frecvente vaccinuri cu două doze. Dr. Anthony Fauci, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a declarat în cadrul unui briefing de la Casa Albă, SUA din 22 iunie că varianta Delta este „cea mai mare amenințare” în eforturile lumii de a conține COVID-19. Cu toate acestea, el a menționat că oficialii din domeniul sănătății au deja cea mai puternică armă pentru a combate această variantă: vaccinurile.
Laboratorul Gupta a studiat cât de bine pot proteja anticorpii generați după infecția naturală sau imunitatea oferită de vaccinuri împotriva variantei Delta și a constatat că protecția este suficientă. Cu toate acestea, este mai mic decât cel generat împotriva variantei Alpha. Așadar, poate fi doar o chestiune de timp înainte ca persoanele vaccinate să aibă nevoie de un vaccin de rapel cu un nou vaccin pentru a beneficia de protecție pe termen lung împotriva Delta și Delta Plus.
„Ar trebui să fim îngrijorați de acumularea mutațiilor”, spune Priyamvada Acharya, director al diviziei de biologie structurală de la ”Duke Human Vaccine Institute”. „Ar trebui să fim îngrijorați de variantele care apar mai mult și mai rezistente [la anticorpii imuni]. Ar trebui să fim panicați încă? Nu cred. Dar este important să vaccinați oamenii cât mai repede posibil ”.
Având în vedere timpul, noile variante ale virusului ar putea găsi modalități de a evita această protecție, dacă marșul constant al mutațiilor pe care le-a dezvoltat SARS-CoV-2 până acum este un indiciu. „Chiar acum vedem evoluția în timp real”, spune Sophie Gobeil, colegă în divizia de biologie structurală din laboratorul Acharya. „Virusul încearcă din greu să se sustragă de aceste vaccinuri.”
Asta înseamnă că a fi în fața virusului ar putea necesita mai multe vaccinuri și diferite. „Aș spune că vom avea nevoie de boostere cu siguranță și m-aș risca chiar să spun că boostere-urile nu vor fi aceleași [vaccinuri] pe care le primim acum”, spune Acharya. „Din ceea ce vedem, virusul va evita probabil vaccinurile la un moment dat și vom avea nevoie de vaccinuri actualizate”.
Sursa informației: https://time.com/6075858/delta-plus-variant/