„Super copaci” proiectați genetic să capteze mai mult carbon
Un startup, cu sediul în San Francisco, denumit Living Carbon, proiectează genetic copaci pentru a captura și stoca mai mult carbon pentru a combate efectele schimbărilor climatice prin eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă, explică un raport al Fast Company.
Compania susține că, dezvoltând copaci care absorb și rețin mai mult carbon, putem planta mai puțini copaci cu același obiectiv dorit, fără a fi nevoie să ocupăm terenuri care altfel ar putea fi utilizate pentru agricultură.
Startup-ul se alătură altor inițiative, inclusiv unui sistem de îndepărtare a carbonului oceanic inspirat de scoici și compania ”Carbfix” susținută de Bill Gates, în furnizarea unor soluții pentru eliminarea excesului de dioxid de carbon din atmosfera noastră.
Comunitatea globală se confruntă cu sarcina din ce în ce mai urgentă și dificilă de a reduce cantitatea de carbon din atmosfera noastră, unele estimări sugerând că activitatea umană eliberează 37 de miliarde de tone metrice de dioxid de carbon anual.
Desigur, schimbarea ecosistemelor întregi într-un mod care nu este dăunător, nu este o sarcină ușoară și este una care trebuie navigată foarte atent pentru a nu face mai mult rău decât bine.
„Este foarte greu de făcut”, a declarat Steve Strauss, profesor de biotehnologie forestieră la Universitatea de Stat din Oregon, care îi sfătuiește pe Living Carbon.
Cu toate acestea, descoperiri mari încă se fac, cu ar fi modificarea unei enzime în plantele de tutun, ce le-ar putea face să crească cu până la 40% mai mari. Anume această descoperire sugerează că același principiu ar putea fi aplicat copacilor, făcându-i mai mari, astfel încât să absoarbă mai mult CO2.
Desigur, există riscul ca acești copaci modificați genetic să fie mai susceptibili la boli sau să afecteze alte specii de plante, ceea ce înseamnă că mai este un drum lung înainte ca Departamentul Agriculturii din diferite țări să le permită să fie plantați în sălbăticie.
Totuși, o pădure de astfel de copaci are un potențial mare de atenuare a efectelor schimbărilor climatice, dacă este făcută corect.
„Fotosinteza îmbunătățită, desfășurată în păduri gestionate la scară largă, are potențialul de a obține gigatone suplimentare de absorbție peste cantitățile actuale”, a declarat pentru FastCompany Patrick Mellor, cofondator și director tehnic la Living Carbon.
O astfel de dezvoltare, asociată cu apariția agriculturii verticale, are, de asemenea, potențialul de a elibera cantități mari de spațiu în natură care altfel ar fi utilizat pentru inițiative agricole sau de plantare, permițând o reimaginare a spațiilor rurale ale lumii.
Sursa informației: https://www.fastcompany.com/90646232/these-supertrees-are-engineered-to-capture-more-carbon