Ia este o haină pe care femeile din timpuri mai vechi o îmbrăcau la cele mai importante evenimente din viață. Așa se face că ia, și peste ani, nu și-a pierdut din utilitate. Ba mai mult, a ajuns celebră și peste hotarele românești.
„Astăzi, ia românească se poartă în toată lumea. O poartă celebritățile, dar și persoanele care pur și simplu apreciază autenticul, tradiția și frumosul.”
Celebritățile de la Hollywood și-au cumpărat ii și le-au adaptat la ținutele lor de zi cu zi. Totodată, elementele iei au inspirat marii creatori de modă.
Și unde, dacă nu la muzeu, putem admira diferite modele, de diferite facturi artistice, din diferite zone și diferite perioade.
„Care sunt laitmotivele ce se întâlnesc în ie?
La expoziție nicio ie nu se repetă, ele se diferă nu numai zonal dar și prin motivele vegetale și zoomorfe iar uneori chiar astrale.”
Valentina Onofrescu
Pe lângă doină, colindatul bărbătesc în ceată sau meșteșugul covoarelor tradiționale, și ia a fost introdusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
„Muzeul nostru are o colecție vastă de ii tradiționale care sunt de la sfârșitul sec. XIX. Împreună cu colegii ne-am dorit și de data aceasta să arătăm publicului ceva frumos , tradițional și inedit din patrimoniul nostru. Vor fi prezentate 23 de costume, luate pe zone de la Briceni, Edineț, Centru și Sudul republicii.”
Valentina Onofrescu
Pe 27 iunie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, va fi sărbătorită Ziua Națională a Portului Popular. Programul cuprinde prezentări de modă, inspirate din tradiția autohtonă. Pe lângă asta, vor evolua artiști profesioniști și colective folclorice.
„Pe 27 iunie, la ora 11:00, va fi inaugurată o expoziție inedită de port popular din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.”
Valentina Onofrescu
„AgroTV Poartă IE cu mândrIE!”