Vești bune de la albinari
Încă nu cunoaștem cât miere de salcâm vom avea în acest an, însă putem fi siguri de calitatea acesteia. Potrivit președintelui Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, culesul la salcâm este pe sfârșite, chiar dacă ploile au tărăgănat acest proces, scrie agroexpert.md.
”Nu avem tabloul în întregime, ceea ce ține de cantitate, din motiv că la nord apicultorii încă mai extrag. La sud, s-a finalizat culesul, au recoltă medie, la centru un pic mai bine, iar la nord cred că va fi și mai bine. Totuși ploile au afectat procesul, albinele nu prea au putut culege polenul, care a durat numai câteva zile, de la 4-5 zile maxim. Oricum comparativ cu anul trecut, este miere de salcâm și este de o calitate superioară, e un produs curat, de o culoare deschisă, transparentă. Desigur și cheltuielile au fost pe măsură, pentru că ploile au cauzat o întârziere de peste două săptămâni”.
Și pentru culesul de tei, expertul s-a arătat optimist, susținând că umiditatea va facilita munca albinelor.
”Culesul la tei la fel va fi în întârziere cu cel puțin două săptămâni. Teiul iubește umezeala, de fapt, ceea ce avem din plin acum. Sperăm că în acest an va fi o floare de tei generoasă, care va oferi suficient polen pentru albini. Ceea ce aș vrea să înțeleagă apicultorii este că imediat după culesul de salcâm, este nevoie să fie făcut obligatoriu un tratament de profilaxie, după verificările necesare ca să nu se permită infestarea cu acarianul Varroa. Tratamentul poate fi efectuat cu acizi organici, aceștia nu lasă nicio urmă nici în ceară, nici în miere.”