Varianta delta Covid cu răspândire rapidă ar putea avea simptome diferite, spun experții

Varianta delta Covid-19 descoperită inițial în India se răspândește acum în întreaga lume, devenind tulpina dominantă în unele țări, cum ar fi Marea Britanie, și probabil să devină așa și în altele.

 

Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că varianta a fost detectată în peste 80 de țări și continuă să muteze pe măsură ce se răspândește.

 

Oamenii de știință au avertizat că datele sugerează că varianta delta este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât varianta „alfa” (cunoscută anterior ca varianta UK sau Kent, care era ea însăși mult mai transmisibilă decât versiunea originală a virusului) și este mai probabilă să conducă la spitalizări, așa cum sa văzut în țări precum Marea Britanie

 

Oficialii OMS au declarat miercuri că există rapoarte conform cărora varianta delta provoacă, de asemenea, simptome mai severe, dar că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste concluzii.

 

Cu toate acestea, există semne că varianta delta ar putea provoca simptome diferite de cele pe care am fost sfătuiți să le luăm în considerare atunci când vine vorba de Covid-19.

 

La ce să fii atent?

 

De-a lungul pandemiei, guvernele din întreaga lume au avertizat că principalele simptome ale Covid-19 sunt febra, tuse persistentă și pierderea gustului sau a mirosului, cu unele variații și adăugiri interne, pe măsură ce am aflat mai multe despre virus.

 

Lista actualizată a simptomelor CDC, de exemplu, include oboseală, dureri musculare sau corporale, dureri de cap, dureri în gât, congestie sau curgere a nasului, greață sau vărsături și diaree ca posibile simptome ale infecției. Există, desigur, milioane de oameni care au avut Covid-19 fără simptome deloc, măsura în care transmiterea asimptomatică este încă investigată de oamenii de știință.

 

Dar varianta delta pare să provoace o gamă diferită de simptome, potrivit experților.

 

Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College din Londra, conduce studiul Zoe Covid Symptom, un studiu în curs de desfășurare bazat pe Marea Britanie, care permite publicului să introducă simptomele Covid într-o aplicație, iar oamenii de știință pot analiza apoi datele.

 

„Covid acționează și altfel acum”, a remarcat Spector într-un briefing săptămâna trecută. „Este mai degrabă o răceală urâtă în această populație mai tânără și oamenii nu își dau seama de asta și asta nu s-a întâlnit în nicio informație guvernamentală”.

 

„De la începutul lunii mai, ne-am uitat la simptomele de vârf ale utilizatorilor aplicației și acestea nu sunt aceleași ca la început”, a spus el. „Simptomul numărul unu este durerea de cap, apoi urmată de dureri în gât, curgerea nasului și febră”. Simptomele Covid mai „tradiționale”, cum ar fi tusea și pierderea mirosului, erau mult mai rare acum, a spus el, cu persoanele mai tinere care se confruntă cu mult mai mult cu o răceală rea sau cu „senzație amuzantă”.

 

Varianta alfa descoperită pentru prima dată în Marea Britanie a evidențiat apariția unui set mai larg de simptome.

 

Un studiu de peste un milion de oameni din Anglia în cadrul studiului REACT (care urmărește transmiterea comunitară a virusului în Anglia) care a fost realizat între iunie 2020 și ianuarie 2021 – și, prin urmare, într-o perioadă de timp în care varianta alfa s-a răspândit și a devenit dominantă – au dezvăluit simptome suplimentare care au fost legate de apariția coronavirusului, inclusiv frisoane, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap și dureri musculare, pe lângă simptomele „clasice”.

 

Varianta de îngrijorare

 

În această săptămână, varianta delta a fost reclasificată ca „variantă de îngrijorare” de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) „pe baza dovezilor crescânde că varianta delta se răspândește mai ușor și cauzează cazuri mai severe în comparație cu alte variante, inclusiv B. 1.1.7 (Alfa) „, a spus CDC pentru NBC News.

 

În Marea Britanie, unde varianta delta este acum responsabilă pentru cea mai mare parte a noilor infecții, cazurile au crescut în rândul tinerilor și al celor nevaccinați, ducând la o creștere a spitalizărilor în aceste cohorte. Răspândirea variantei a determinat, de asemenea, Marea Britanie să întârzie relaxarea în continuare a restricțiilor Covid-19.

 

Se speră că programele de vaccinare Covid-19 pot opri răspândirea sălbatică a variantei delta și, astfel, cursa începe să protejeze persoanele mai tinere care ar putea să nu fie complet vaccinate. Analizele publicate luni de la Public Health England au arătat că două doze de vaccinuri Pfizer-BioNTech sau Oxford-AstraZeneca Covid-19 sunt extrem de eficiente împotriva spitalizării din varianta delta.

 

Ultimul studiu privind răspândirea virusului numai în Anglia nu face nimic pentru a atenua preocupările experților. Cele mai recente descoperiri ale studiului REACT, publicate joi, au avertizat că cazurile cresc în mod „exponențial” și a spus că „reapariția” infecțiilor cu Covid-19 din Anglia este „asociată cu frecvența crescută a variantei Delta”.

 

Conduși de Imperial College London, oamenii de știință estimează că numărul reproducerii este acum de 1,44 în Anglia, ceea ce înseamnă că 10 persoane infectate ar transmite virusul către alte 14 persoane în medie, „rezultând o creștere rapidă a epidemiei”.

 

Majoritatea infecțiilor se întâmplă la copii și adulți tineri, dar cresc și la persoanele în vârstă, a constatat studiul.

 

Sursa informației: https://www.cnbc.com/2021/06/17/covid-delta-variant-symptoms-spread-and-what-to-look-out-for.html