Pe măsură ce nivelul mării crește pe malul Copenhaga, cu niveluri îngrijorătoare, orașul va deveni mai vulnerabil la inundații în timpul furtunilor. Așadar, guvernul face acum acțiuni pentru a un pas drastic ca parte a planului său de protecție: în deceniile următoare, va construi o insulă artificială pentru a reține apele în creștere, în timp ce se va dubla ca loc pentru locuințe noi.
Noua insulă, va sta în mijlocul portului Copenhaga, ajutând la protejarea orașului de furtuni acționând ca un baraj, adăugând în același timp noi case pentru 35.000 de locuitori. La nord de insulă, un pasaj către portul orașului va avea porți care se pot închide în cazul unei furtuni majore. În loc de ziduri înalte pentru a reține apa, insula va avea spații deschise concepute pentru a ajuta la absorbția acesteia. Insula „este planificată cu plaje largi și întinderi plane de coastă, ale căror margini absorbante reduc puterea valurilor și pot fi astfel stabilite pe un teren mai scăzut”, spune Ole Schrøder, partener fondator la Tredje Natur, una dintre cele trei firme de design care lucrează la proiect.
Criticii au susținut că proiectul nu este necesar. „Ar trebui să construim o barieră împotriva furtunilor în capul portului”, a spus Mikael Colville-Andersen, un designer urban din Copenhaga, într-un videoclip recent care analizează proiectul. „Nu avem nevoie de insula tâmpită – putem avea doar o barieră. Și ar trebui să facem același lucru la capătul sudic al portului, despre care nimeni nu vorbește în contextul proiectului. ” El subliniază cât de perturbatoare va fi construirea insulei, proiectul de mai multe miliarde de dolari nu va fi realizat până în 2070 și va necesita mutarea a 80 de milioane de tone de murdărie în călătorii mai mult sau mai puțin continue cu camionul prin oraș de-a lungul deceniilor. Grupurile ecologiste spun că proiectul ar putea dăuna și vieții marine locale.
Colville-Andersen susține că există încă loc pentru a construi mai multe locuințe pe terenurile existente, adăugând densitate. Schrøder nu este de acord, spunând că Copenhaga este deja mai mult sau mai puțin dezvoltată pe deplin. „Se presupune că Copenhaga va avea nevoie de minimum 80.000 de case noi până în 2040”, spune el. „Suprafața corespunzătoare acestei necesități de locuințe nu poate fi asigurată în mod realist în orașul existent și dens Copenhaga.”
Proiectul este un exemplu al lungimilor mari pe care unele guverne le pot face pentru a proteja orașele de coastă pe măsură ce schimbările climatice continuă. Unele orașe, cum ar fi Jakarta, se scufundă simultan pe măsură ce nivelul mării crește. Miami are în vedere un dig masiv și ridicarea caselor și drumurilor. China îmbrățișează ideea „orașelor burete” care pot absorbi mai multă apă în timpul inundațiilor. Însă puține orașe răspund suficient de repede. Este posibil ca peste 600 de milioane de oameni să fie nevoiți să se mute în acest secol din cauza creșterii nivelului mării.
Sursa informației: https://www.fastcompany.com/90645186/copenhagen-is-building-a-huge-island-in-its-harbor-to-protect-against-sea-level-rise