De ce exportăm tot mai puține mere? Explicația SPECIALIȘTILOR

Peste 18 mii tone de mere au fost exportate din țară în luna mai a acestui an, arată datele departamentului vamal al Moldovei.

Comercianții și liderii organizațiilor de pomicultori au sperat că volumul din mai va depăși indicatorul din aprilie – aproximativ 20 de mii de tone, relatează experții eastfruit.md. Cu toate acestea, în ciuda relansării exportului pe piața rusă, vânzările nu au crescut.

Cauze sunt mai multe, spun specialiștii.

 

ADRIAN COJOCARU

specialist marketing Asociația Moldova Fruct

Am avut un sezon dificil. Începând cu primăvara, o parte din soiuri au suferit din cauza înghețurilor, o parte din producători au avut de suferit din cauza grindinei. În toamnă am avut și furtuni. Și nu mai vorbim despre faptul că toată vara a fost secetă.

Per total, și s-a recoltat mult mai puțin decât ar fi fost normal. În afară de asta, calitatea a fost destul de proastă. Și ținând cont de faptul că până la urmă piața principală este Federația Rusă, care anul acesta, ca niciodată, a avut capacități suficiente pentru a suplini cererea internă…

 

Pe de o parte volumele de producție internă a Federației Ruse au crescut, dar și capacitatea de cumpărare a consumatorului rus a scăzut.

 

ADRIAN COJOCARU

specialist marketing Asociația Moldova Fruct

Consumatorul rus nu prea este dispus să achite mai mult, că n-are posibilitate, în afară de asta este producție internă relativ suficientă. Fiindcă iată, în anii anteriori, de regulă, până undeva în luna ianuarie, deja stocurile interne ale Rusiei erau epuizate. Anul acesta, în ianuarie încă practic jumătate din stocurile de mere de producție internă  încă erau disponibile. Era de așteptat că o să fie un sezon dificil.

 

Pentru comparație, în luna mai a anului trecut, Republica Moldova a exportat aproximativ 25 mii tone de mere, în mai 2019 – aproximativ 21 mii tone, iar în mai 2018 – aproape 15 mii tone. Statisticile din ultimii trei ani arată că în iunie volumul exporturilor de mere moldovenești a fost redus brusc – la 3,2-5,2 mii tone.

Între timp, conform estimărilor asociațiilor cultivatorilor de fructe, zeci de mii de tone de mere rămân a fi încă depozitate în frigiderele întreprinderilor horticole și comerciale din Moldova. În ciuda faptului că până la sfârșitul primei săptămâni a lunii iunie, prețurile aproape la toate soiurile de mere au scăzut față de nivelul lor din ultima decadă a lunii mai până la 1-1,5 lei –  6,5-11 lei/kg, ritmul de export a acestor fructe este în scădere.

În paralel cu stagnarea vânzărilor de mere proaspete, se atestă o tendinţă de creștere a livrărilor acestora pentru prelucrare. În prezent, fabricile de producere a concentratului din suc plătesc aproximativ 1,5-2 lei/kg.