A sacrificat 75% din ferma de iepuri, din lipsa furajelor
După mai mulți ani de muncă peste hotare, Cozma Croitoru, din Coropceni, Telenești, s-a întors acasă, pentru a-și iniția o afacere.
COZMA CROITORU, fermier, s. Coropceni, r. Telenești: „Am fost în jur de 17 ani, deodată singur, după care și soția și băiatul a fost ultimii doi ani. Am hotărât că suntem de profesie agronomi, eu și soția, și am vrut să venim, că nu vom sta toată bătrânețea peste hotare. Auzeam: „Veniți, veniți, investiți, că o să vă ajutăm!”. După cum am văzut, nu este chiar așa, numai vorba.”
Antreprenorul a înființat o fermă de iepuri. Pentru a-și asigura animalele cu hrană, crește culturi furajere. Seceta de anul trecut însă i-a compromis roada.
„Cerealele sunt scumpe, dacă noi vindeam cu 100 de lei kilogramul de carne când erau cerealele 2-2,5 lei, dar acum este 4,5-5 lei. Eu carnea nu pot să o pun 200 de lei, cu o sută și nu merge, dar cu 200 nu vor cumpăra nimeni kilogramul. Măcar ceva cheltuieli, ca să avem de procurat niște cereale, ca să-i putem întreține pe aceștia, până vedem roada nouă.”
VICTOR SOLONARI, reporter AGRO TV: „Dacă în anii cei buni, această fermă număra circa 2000 de capete, atunci în acest ani mai mult dintre jumătate dintre cuști sunt goale, Cozma Croitoru sacrificând din lipsa banilor pentru a procura furaje pentru întreținere.”
COZMA CROITORU, fermier, s. Coropceni, r. Telenești: „În an, când cerealele s-au scumpit, de nevoie, când calculezi senicostul, nici nu ieși cap în cap, ieși în minus. În an am tăiat, am cumpărat vreo 2 frigidere și le-am umplut deodată, și pe urmă am mai dat, am mai împărțit și avem deja vreo 2 pentru noi. O să vedem anul acesta cum va fi roada de orz.”
Acum, ferma numără vreo 250 de iepuri, pe care nici nu știe unde și cui îi va vinde, aceasta fiind una dintre marele probleme cu care se confruntă la moment.
„Acum, pe la Chișinău, pe la prieteni, așa care au mai rămas. Sălile de nunți nu merg, restaurantele, tot nu. La prieteni când mă duc la Chișinău, iau câte 10, 20 de capete și îi întreb dacă nu vor la prietenii pe care îi mai am. La piață, câți poți vinde? 10,20 mai mult nu vinzi pe zi și iată așa lucrăm. Mai era scăpare cu sălile de nunți, restaurantele, acum, cu pandemia, s-au închis și acestea, și stai și te uiți în sus.”
Fermierul speră că anul 2021 va fi unul bun și astfel afacerea va fi una profitabilă. Prețul unui kilogram de carne de iepure ajunge până la 100 de lei.