Pe urmele lui Mihai Viteazul, la Glodeni…

Mihai Viteazul „s-a reîntors” la Cobani, localitate în care domnitorul a făcut popas împreună cu ostaşii săi la sfârşitul secolului al XVI-lea. Aici a fost dezvelit un bust din bronz al marelui voievod. Totul grație Asociației „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, dar și a autorităților raionale Glodeni, relatează NordNews.md.

Slujba a fost oficiată de preoți de la Mitropolia Moldovei.  

Mircea Cosma, director executiv, Asociaţia „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”: „Acest bust a costat 5 300 de euro, soclul – circa 800 de euro, este realizat aici, noi am plătit bronzul și manopera sculptorului. El face parte din programul intitulat „Trezirea”. Acest bust are rolul să zică „trezițivă români și reveniți acasă!”

Sculptura este o creație unică realizată de artistul Veaceslav Jiglițchi. Bustul le va aminti localnicilor despre cel care a intrat în istoriografie ca precursor al unificării românilor.

Veaceslav Jiglițchi, sculptor: „Din start am făcut o machetă din plastilină după chipul lui Mihai Viteazul. Ne-am ghidat din imaginile pe care le aveam și care au rămas din acele vremuri, dar și lucrările pictorilor de atunci după care a urmat formarea și stropirea cu bronz.

În urmă cu 421 de ani, Mihai Viteazul, împreună cu oștenii săi, au făcut un popas la Cobani. Acest fapt a determinat autoritățile să-l înveșnicească pe marele voievod și înfăptuitor al Unirii Principatelor de la 1601.

Ion Cojocari, președinte, r. Glodeni: „În primăvara anului 1600, oastea lui Mihai Viteazu în frunte cu generalul Baba Novac, în campania lui spre Hotin, trecând Prutul aici în Basarabia, în vatra veche a satului Cobani, care atunci se numea Zubreuți, a făcut un popas cu cei 7000 de ostași care au stat câteva zile și s-au pregătit în campania lui spre Hotin.”

Oamenii din Cobani se mândresc că Mihai Viteazul a revenit în localitatea lor.

„Este un monument-capodoperă, nu putem da uitării istoria, trecutul, fiindcă un monument cu chipul unui domnitor care a luptat pentru neam, pentru unitate, niciodată nu poate fi dat uitării, a spus o locuitoare.

„Ca locatar sunt foarte fericit, sunt foarte mândru pentru că în satul de baștină a avut loc inaugurarea unui bust, bustul lui Mihai Viteazul, care a făcut unirea cu România”.

„Eu zic că este frumos, este important și sperăm că o să mai fie activități asemănătoare care ne adună împreună, mai ales după un an greu”, a spus un alt locuitor.

Bustul lui Mihai Viteazul de la Cobani este al cincilea monument al domnitorului ridicat în Republica Moldova.