Schema de plantare a roșiilor în solare: reguli de bază
Schema plantare roșii solar: reguli de baza
Schema de plantare a roșiilor în solar se face în primul rând pe baza modelului de solar pe care îl avem, fie ca vorbim de un spațiu protejat de tip tunel, de solarii joase sau de un solar bloc.
In primul rând trebuie precizat ca perioada optima in care putem cultiva tomate in adăposturi plastice este intre 25 martie si 15 septembrie. Prima producție, timpurie, o vom avea la finele lunii mai.
Perioada de vegetație, variante
Exista doua perioade de vegetație pentru cultura de tomate in spatii protejate. Astfel, vorbim de un ciclu scurt. Aceasta cultura se va definită la jumătatea lunii iulie.
Pe de alta parte, exista si varianta de cultivare roșii cu ciclu lung, adică pana apoximativ septembrie.
Schema plantare roșii solar: pregătirea construcțiilor
Încă din toamna, fermierii ar trebui sa înceapă primele pregătiri in privința solariilor, după ce au desființat in prealabil cultura precedenta.
In primul rând se va monta folia de polietilena, se va ancora aceasta si se vor repara micile probleme daca exista. De asemenea, se va igieniza locul.
Pregătirea solului
O prima lucrare importanta care se va face se refera la pregătirea pământului din cadrul spațiului protejat. Astfel, ne vom asigura ca putem pune la punct schema de plantare a roșiilor in solar.
Câteva lucrări se vor efectua toamna, mai exact fertilizarea de baza, pe care o putem face cu 60-90 tone/ha de gunoi de grajd descompus sau chiar semi descompus, acesta din urma având o capacitate mai buna sa reactiveze microflora de la nivelul pământului. La care vom adaugă si 300-400 de kg/ ha de superfosfat si 250-300 de kg/ha de sulfat de potasiu.
Apoi, vor urma pregătirile terenului in solar pe care le vom face in primăvara. Se va face dezinsecția, fertilizarea si erbicidarea. Prima lucrare referitoare la curățare se poate face cu substanțe precum Sinoratox 5G sau 10G in cantitate de 25-30 kg/ha sau cu Galithion 20-25 kg/ha.
O alta etapa o presupune lucrarea de fertilizare starter. Aici se poate utiliza azotatul de amoniu 200 kg/ha sau se poate folosi la fel de bine un îngrășământ complex. Se va aplica apoi si un erbicid.
La final vom modela terenul pentru a ne apropia de următoarea etapa si anume înființarea propriu-zisa a culturii de roșii.
Schema plantare roșii solar: înființarea culturii
Pentru a realiza cultura avem nevoie de răsaduri repicate in ghivece sau cuburi nutritive, care sa aibă o vârsta de circa 2 luni.
Perioada optima de semănare este la începutul lunii februarie. Vom repica atunci când avem prima frunză adevărata. Atenție si la folosirea unor semințe sau hibrizi care sunt specializați pentru plantarea in solar.
Perioada optima când vom planta răsadurile in solar este in jurul datei de 25 martie – începutul lunii aprilie.
In cazul in care dorim sa plantam tomate in ciclu scurt vom folosi densități mai mari, circa 36-44 mii plante la hectar. Pe de alta parte, pentru un ciclu lung vom alege densități mici, in jurul valorii de 30 mii de plante la hectar.
Schema plantare roșii solar tip tunel
Schema plantare roșii solar tip bloc
Schema plantare roșii solar: lucrări de îngrijire
După plantarea propriu-zisa este important sa urmărim si principalele lucrări de îngrijire pe care trebuie sa le facem in cultura de roșii in solar.
Vom avea grija in special de nivelul temperaturii (este necesar sa avem 10-12 grade Celsius in sol si 15-20 de grade Celsius in aer). Apoi temperatura trebuie sa crească progresiv.
Se vor efectua si prașitul manual sau si mecanizate, de 5-7 ori pentru a afâna solul si pentru a scapă de buruieni.
De asemenea, o alta lucrare importanta este si palisarea. Prin acest mod vom conduce planta pe verticala, pentru a primi o cantitate suficienta de lumina si aer.