Olivia Cucoș, reporter:De multe ori v-ați întrebat ce este jazz-ul?
Louis Armstrong, poate că a explicat misterul muzicii cel mai bine. El a spus că „Dacă trebuie să întrebi ce este jazz-ul, nu vei ști niciodată.”
De-a lungul timpului, mulți artiști și-au pus amprenta asupra acestui stil, astfel că în prezent, este o formă de artă extrem de dezvoltată, care continuă să evolueze și să se extindă în multe direcții. Muzica fiecărui deceniu sună altfel, diferit față de cea care a precedat-o.
„Așa cum e gen cultura G.E.M.-ului presupune ca muzicienii să comunice prin intermediul standardelor de jazz. Just standards este o colecție de piese din cultura americană mai des pe care muzicienii o folosesc ca pe motiv de a improviza și de a comunica între ei.”
Dan Brumă, muzician
Jazz-ul este acceptat de melomani fiind ca o reflectare a diversității culturale și a individualismului.
„Pentru noi este ceva nou suntem pentru prima oară, vrem să primim plăcere de la cum sună jazz-ul.”
„Ne place această muzică , jazz-ul e veșnic. Ne este dor să stăm la aer curat să ascultăm muzică, în ziare s-a scris despre acest eveniment. Am auzit la TV despre acest concert și am luat-o pe prietena mea să ascultăm muzică, noi mereu la filarmonică mergeam când ea era vie.”
„Jazz-ul este o muzică a sufletului exprimă ceea ce simți. Am venit la concert cu tata. Muzica Jazz e muzica tinereții mele, eu am trăit cu jazz-ul și azi cu cea mai mare plăcere o să savurez.”
„Îmi place nespus de mult jazz-ul mai ales că avem și festivalul etno-jazz care are loc anual am venit să o susțin pe prietena mea .”
Iar dacă vrei să petreci timpul cu gașca și să savurezi muzică de calitate atunci un concert în aer liber este perfect.
„Am venit la concert cu prietenele mele. Aproape toate suntem muzicieni. Pentru mine personal jazz-ul este un gen de muzică deosebit, este un gen de muzică inteligent și pentru oameni cultivați. Noi iubim muzica și ținem să mergem la așa gen de concerte și chiar ne bucurăm că se organizează.”
Emoțiile sunt doar în scenă, după culise totul e mult mai calm.
„Nu avem nici un fel de emoții deocamdată când ieșim în scenă trebuie atunci să vii când noi cântăm și să ne întrebi acum ce emoții ai, acum ne pregătim și suntem calmi.”
Jazz-ul s-a dovedit a fi foarte greu de definit, deoarece cuprinde o gamă largă de muzică ce se întinde pe o perioadă de 100 de ani, de la ragtime până in prezent. Au fost făcute încercări de a defini jazz-ul din perspectiva altor tradiții muzicale, cum ar fi istoria muzicii europene sau muzica africană.
„Jazz-ul de fapt ne permite să ne simțim foarte liberi dar în același timp plini de lucruri organizate și bine stabilite. Chiar dacă pare că muzicienii sunt într-o continuă improvizație oricum se înțeleg foarte bine în scenă și se pot organiza foarte bine. Ei tind să se audă cu urechea lăuntrică. Jazz-ul va fi nemuritor ca și muzica academică, clasică chiar dacă alte genuri se vor schimba iar altele vor dispărea.”
Geta Burlacu, interpretă
Olivia Cucoș, reporter: Jazz-ul poate exprima multe emoții diferite, de la durere până la pură bucurie. În jazz, s-ar putea să recunoști sunetele libertății, căci muzica a fost dintotdeauna o voce puternică .