Mâncăm căpșuni din sere, nu din câmp
Încă nu există o dovadă clară că avem căpșune crescute în câmp deschis. Totuși, pe unele platforme online, le găsim în vânzare, iar prețul pentru 3-5 kilograme cu livrare ajunge la 70-80 de lei pentru kilogram.
Cu aceiași bani, la piețele din capitală și la tarabele cu fructe și legume din cartiere, pot fi cumpărate căpșuni crescute în seră, importate sau locale, ambalate în caserole de plastic de până la 0,7 kilograme.
Specialiștii Asociației “Pomușoarele Moldovei” explică că cel mai probabil căpșunile sunt cultivate în sere sau sub folie, pentru că în câmp deschis fructele încă nu s-au copt. Se prognozează că primele pomușoare să fie recoltate abia în zilele următoare.
La începutul ultimei decade a lunii mai, comparativ cu perioada anterioară, prețurile angro la căpșunile din Moldova crescute în spații protejate, au sporit cu aproximativ 5 lei – în medie până la 40 lei kilogramul.
Asociația explică situația prin faptul că „angrosiştii de căpșuni cultivate în solarii nu au ajuns la un acord legat de prețuri și termeni de livrare cu unele reţele importante de supermarketuri, ca urmare, acestea din urmă comercializează doar fructe de import.
Totodată, căpșunile din sere nu sunt rău vândute pe piețele din oraş, unde marja comercială al comercianţilor intermediari nu depășește 6%. Asta în timp ce în majoritatea lanțurilor de supermarketuri, marja comercială la preţul angro rareori ajunge sub 15%.
Totodată, având în vedere scăderea accentuată a prețurilor la căpșunile de câmp în Ucraina, apariția lor ca şi contrabandă pe piața moldovenească reprezintă o problemă pentru producătorii noștri.
În consecință, este puțin probabil ca fermierii locali să poată menține prețurile la un nivel acceptat. Și asta în context că recolta planificată nu este foarte mare, iar calitatea acesteia poate fi problematică din cauza precipitațiilor prea dese.