Griji multe, roadă puțină
Dumitru Vâlcu este un agricultor cu experiență. Are în proprietate câteva hectare de livezi și vii, în satul Bălănești, Nisporeni. Ca și fiecare fermier din țara noastră, se confruntă cu multe probleme, cea mai mare fiind lipsa unei piețe de desfacere.
„Problemele sunt vechi, cea mai principală este că nu avem unde realiza producția, cu câțiva ani în urmă 60-80 bani era kilogramul de mere. A fost caz la Milești că s-a dus mașina cu mere și nu i-a ajuns să achite șoferul și transportul.”
Agricultorul se mai plânge că, deși oferă locuri de muncă zilierilor, aceștia preferă să stea acasă.
„Nu sunt brațe de muncă, iar care sunt statul le acordă diferite ajutoare ei trăiesc din acestea și nu doresc să lucreze și dacă îl ei la lucru foarte rău se atârnă.”
Pe lângă faptul că nu există o piață de desfacere stabilă, în fiecare an, se scumpesc inputurile agricole, pe când prețul la marfă scade.
„Piață de desfacere nu avem, chimicalele se scumpesc, motorina la fel se scumpește în schimb producția noastră se ieftinește. Anul trecut a fost poama 2,20 lei. Trebuie să vedeți în câmp câte vii de o calitate au rămas pârloage.”
Din cauza prețurilor mici și a cheltuielilor mari, tot mai mulți agricultori renunță, fiindcă le este din ce în ce mai greu să se descurce.
„Ce să faci când nu îți ajunge 2,20 lei să plătești acelui culegător, transportul și plus să-ți rămână și ție. Prin urmare, oamenii au lăsat vii de izbeliște sau chiar le-au scos în 2019. În 2020 prețurile însă au fost bune. Au primit poama peste tot, puteai realiza totul chiar și la piață și oamenii au rămas mulțumiți. Te descurajează doi sau trei ani și așa am rămas numai oameni în vârstă în sate, cine să lucreze?”
În perioada pandemiei, cererea la produse ecologice a fost în creștere. Însă nu e atât de ușor să produci azi fructe și legume sănătoase.
„Am auzit că există preparate BIO create la Academia de Știință dar nu se știe dacă ajunge roada asta ca să plătești. Preparatele trebuie să fie date copacilor acum în livadă, dar banii trebuie să îi întorci la toamnă. Dacă la toamnă este 80 bani kilogramul de mere. A fost un caz în Nisporeni când un coleg nu a făcut față cheltuielilor și a tăiat livada de prune, motivul a fost că ia fost dat 80 bani per kg. Omul a calculat și a înțeles că a ieșit în minus și a tăiat livada.”
În magazinele și piețele din țară se vând produse de import, pe când producătorii autohtoni nu au unde își vinde marfa.
„Dacă ar fi în magazinele din țară să nu aducă mere cu 16 sau 18 lei per kg, dar să le cumpere pe ale noastre printr-o lege de stat. Ar fi bine ca marketurile să fie 50% îndestulate cu producție locală, că s-ar putea.”
Anul 2020 a fost un an dificil pentru producătorii de fructe. Înghețurile din primăvară au compromis o parte din recoltă, iar ulterior, seceta a afectat grav calitatea acesteia.