Cu căruța la drumul mare

Sunt nevoiți să circule cu căruța, pentru că nu dispun de transport interurban. Se întâmplă în secolul XXI, în satul Lazo, raionul Drochia. Cei peste 500 de locuitori nu au cu ce se deplasa la muncă sau la spital. Până la punctul medical din satul vecin oamenii merg 7 km pe jos. Nu au un autobuz nici măcar spre centrul raional, relatează NordNews.md.

Nina Chernicinaia are 70 de ani. Duminică, femeia a mers în oraș pentru a-și cumpăra medicamente. A urcat în autobuzul cu o singură destinație, care trece prin sat la ora 6.00 dimineața.

Duminică am fost la oraș. Dimineața am mers cu autobuzul, iar când să mă întorc, am venit până la Hăsnășenii Noi. Până acasă am venit cu căruța. Am chemat căruța de acasă și cu mine mai erau pasageri. Să nu fost căruța, noi trebuia să venim pe jos.

Soțul Nataliei Dascăl suferă de leucemie. Este nevoit să meargă la spitalul raional de două ori pe lună. Pentru aceste două călătorii, femeia scoate din buzunar mai mult de jumătate din pensia soțului.

El are 50 de ani, iar de opt ani este bolnav. Pensia lui este de 980 de lei. De două ori pe lună, el trebuie dus la Drochia, iar pentru asta achit câte 260 de lei. Acum, că s-a scumpit și combustibilul, achităm mai mult. Am doi băieți, dimineața se duc cu autobuzul, iar seara vin pe jos. El încarcă furi, mașini, iar din satul vecin trebuie să vină seara 7 km pe jos. Muncește atât de greu și la urmă încă și pe jos vine.”

Din luna martie, prin satul Lazo trece microbuzul de rută Hăsnășenii Noi-Bălți. Acesta face o cursă dimineața spre oraș. Seara, oamenii trebuie să apeleze la serviciile de taxi sau să meargă pe jos.

„Suntem în raionul Drochia și când trebuie să mergem la spital, trebuie să achităm 260 de lei la transport, ca să ajungem să dăm niște analize. Dar copii au crescut și s-au dus toți, dar noi am rămas. Ei nu vor să vină în sat, că nu au cu ce să vină. Fata are doi copii, cum să vină de la Bălți, cu doi copii, pe așa timp? Mereu trebui să chemi taxi, dar taxiul știți cât costă”, spune Liuba Proca.

Noi nu avem transport, le este ușor doar celor care au mașină personală. Iată fiul meu, lucrează la Bălți. Dimineața se duce cu autobuzul, seara vine pe jos. Nu avem transport, poate veni cu o mașină de ocazie. Dar dacă să mergem după medicamente, de dus la spital sau altceva, trebuie să achităm taxi. Chiar și la piață să mergem, tot rugăm pe cineva”, adaugă Grigore Bărbuță.

Acum câțiva ani, spre Bălți, circula un autobuz din Moara de Piatră, dar a fost scos de pe rută.

„Foarte greu. Avem copii care nu au de lucru în sat și lucrează în oraș și ei sunt nevoiți să meargă pe jos. Se trezesc la orele cinci și se duc pe jos, iar noaptea târziu iarăși vin pe jos”, spune Lidia Gîscă.

Noi nu avem transport, nu are lumea cu ce să vină de la serviciu. Toți pe jos, sau poate cu mașini de ocazie, dar acum cu pandemia, nu prea se opresc oamenii. Și vin sărmanii oameni pe jos, se mai duc la oraș, mai cumpără câte ceva, pentru că la noi magazinele sunt mici și oamenii au multe necesități. Noi nici farmacie nu avem, se duc după medicamente. Tare ne este greu,” povestește Liliana Guzganu.

Primarul localității a refuzat să comenteze situația. Iar cei de la Parcul de Autobuze spun că ruta care circula anterior nu aduce profit.

Deci, ruta regulată Bălți – Moara de Piatră, din cauza situației pandemice create, fluxul călătorilor nu acoperă cheltuielile, iar noi am fost nevoiți să o suspendăm deocamdată. Din cauza nerentabilității deservirii rutei”, afirmă Dorel Nenescu, manager transport rutier.

Satul Lazo este parte a comunei Hăsnășenii-Noi și numără 542 de locuitori.