Fotbalul, un joc inteligent
Olivia Cucoș, reporter: Totuși, fotbalul și jurnalismul au ceva în comun. În ambele profesii, trebuie să fii super dedicat, indiferent de condițiile meteorologice sau motive personale. În ambele profesii, ești obgligat să ieși în teren și să-ți faci cât mai bine treaba.
Iar înainte de meci, unii fotbaliști au anumite obișnuințe. Mai importante însă sunt motivația și spiritul de echipă.
„Cum vă pregătiți înainte de meci?
Nu am superstiții, simplu și calm. Ascult muzică. Îmi place să am liniște. Nu am superstiții mari care să le am înainte de meciuri. Am învățat să fiu întotdeauna calm și pas cu pas să iau orice minge, orice ocazie a oponentului. Important este să fiu concentrat.”
Nicolai Calancea, fotbalist, FC „Sfântul Gheorghe”
„Este un lucru individual, fiecare are superstițiile și obiceiurile sale, dar eu mă rog de fiecare dată înainte de a ieși în teren pentru mine. Nu e o superstiție, este un mod de viață.”
Vitalie Plămădeală, căpitan, FC „Sfântul Gheorghe”
Clubul „Sfântul Gheorghe” Suruceni trece printr-o perioadă bună. Recent, au obținut calificarea pentru UEFA Conference League și au ajuns în finala Cupei Moldovei.
„Care sunt șansele echipei la Cupa Națională?
Ținând cont că jucăm a treia finală consecutivă, evident că ne dorim foarte mult să obținem această Cupă și să obținem acest trofeu esențial în palmaresul echipei.
Cum credeți pe ce loc se va clasa „Sfântul Gheorghe”?
Mai avem de jucat meciuri. Acum e prematur să spui ceva, însă vrem să ne clasăm cât mai sus, dar nu totul depinde de noi.”
Vitalie Plămădeală, căpitan, FC „Sfântul Gheorghe”
„Șansele sunt egale, pentru că fiecare meci se începe de la 0:0, mereu este 50/50 la sută pentru ambele echipe. Spiritul de echipă, în mare parte, se crează de la antrenamente și mergând la meciuri. Toți suntem diferiți, dar nu ne încurcă asta cu ceva. Avem un colectiv destul de unit și facem lucru ce ni l-am propus de la începutul campionatului.”
Mihail Ghecev, fotbalist, FC „Sfântul Gheorghe”
Șansele oferite jucătorilor tineri încep să dea roade. Cinci juniori de la „Sfântul Gheorghe” au fost convocați pentru meciul Moldovei Under-21 contra Țării Galilor. Partida de debut a „Micilor Tricolori” în cadrul preliminariilor Campionatului European din 2023 este programată pentru 14 iunie, în deplasare.
Cât de pregătit ești pentru a debuta în preliminariile Campionatului European de tineret din 2023 ?
„Cred că sunt pregătit destul de bine. În ultima perioadă, am evaluat în meciurile înainte de campionat. Antrenorii sunt mulțumiți, după câte văd eu. Pentru mine, cel mai important este rezultatul echipei. Este clar că ne ducem pentru victorie, dar sper să fie un meci bun.”
Ion Borș, fotbalist, FC „Sfântul Gheorghe”
O echipă de fotbal este ca o familie, în care orice reușită este meritul tuturor.
„Relațiile sunt foarte bune echipa Sfântul Gheorghe este o familie mare. Noi ne înțelegem bine și avem scopuri comune.”
Ion Borș, fotbalist, FC „Sfântul Gheorghe”
„Este o echipă bună, am relații bune cu coechipierii mei. Pot să spun că sunt normale, deoarece de mult timp sunt în acest sistem și pot crea relații cu băieții. Fotbalul, în Moldova, este puternic. ”
Sidy Sagna, fotbalist, FC „Sfântul Gheorghe”
Sidy Sagna a ales să vină la Suruceni din curiozitate și din interes pentru Republica Moldova.
„Am un prieten pe care l-am întâlnit în Portugalia, unde juca și el. Mi-a spus despre această echipă și eu am zis: „De ce să nu încerc?” Am venit aici și mi-a plăcut.”
Sidy Sagna, fotbalist, FC „Sfântul Gheorghe”
Mihail Ghecev a crescut la Suruceni. Apoi, a trecut pe la Sheriff și Petrocub. Și după o scurtă aventură în afara țării, mijlocașul a decis să revină la echipa de suflet, „Sfântul Gheorghe”.
„Primul pas profesionist l-am început aici anume, la Suruceni. Primul contract de fotbalist profesionist a fost aici, după care eu am părăsit clubul și am plecat la alte cluburi moldovenești. Apoi a mai urmat un an la Sfântul Gheorghe, și din nou peste hotare, să-mi încerc norocul. Însă visul meu peste hotare nu a avut succes.”
Mihail Ghecev, fotbalist, FC „Sfântul Gheorghe”
Tehnică nu înseamnă să jonglezi cu mingea de o mie de ori. Oricine poate face asta, dacă se antrenează. Tehnica înseamnă să pasezi mingea dintr-o atingere, cu viteză optimă la piciorul „bun” al colegului tău, ne-a învățat Nicolai Țurcan.
„Mai întâi de toate îmi doresc ca echipa să se dezvolte, să crească profesional. Vrem să ne dezvoltăm nu numai în campionat și cupă, dar și pe arena internațională. Din acest an, am început să întinerim echipa. Pe etape, infiltrăm jucători noi și aceștia își formează practică de joc, dar și se inspiră din experiența jucătorilor mai experimentați. Vrem să facem un mixt în club, pentru dezvoltarea echipei. ”
Nicolai Țurcan, antrenor secund, FC „Sfântul Gheorghe”
Clubul de fotbal „Sfântul Gheorghe” Suruceni a fost fondat în 2003. A debutat în Divizia Națională în 2009, adunând de atunci șapte sezoane în prima ligă de fotbal, ultimele patru fiind consecutive.