Doar 20 de companii sunt sursa a mai mult de jumătate din articolele din plastic de unică folosință aruncate la nivel global, conform rezultatelor unui nou studiu, evidențiind impactul devastator pe care acesta îl are asupra mediului.
Indicele producătorilor de deșeuri din plastic, publicat marți, numește companiile care se află în fruntea lanțului de aprovizionare cu materiale plastice și fabrică polimeri, cunoscuți sub numele de blocul de construcție al plasticului. De asemenea, a subliniat că firmele identificate sunt susținute de un număr mic de finanțatori financiari.
Materialele plastice de unică folosință, cum ar fi sticlele, pungile și ambalajele pentru alimente, sunt cel mai des aruncat tip de plastic. Fabricate aproape exclusiv din combustibili fosili, aceste materiale plastice „aruncate” își încheie adesea ciclul scurt de viață poluând oceanele, fiind arse sau aruncate în gropile de gunoi.
Studiul spune că 20 de companii petrochimice sunt responsabile pentru 55% din deșeurile de plastic de unică folosință din lume.
Descoperirile au fost publicate de Fundația Minderoo, una dintre cele mai mari de filantropii din Asia. Cercetarea a fost realizată de academicieni de la ”London School of Economics”, ”Stockholm Environment Institute” și ”Wood Mackenzie”, printre altele.
Gigantul energetic american ”ExxonMobil” este în fruntea listei, contribuind cu 5,9 milioane de tone metrice la deșeurile de plastic la nivel mondial, urmat îndeaproape de compania americană de produse chimice ”Dow și Sinopec” din China. Studiul spune că o listă mai lungă de 100 de companii reprezintă sursa a 90% din producția globală de plastic de unică folosință.
Între timp, aproape 60% din finanțarea comercială care finanțează criza deșeurilor din plastic provine de la doar 20 de bănci globale, se arată în studiu. Un total de 30 de miliarde de dolari împrumuturi de la aceste instituții, inclusiv ”Barclays”, ”HSBC” și ”Bank of America”, printre altele, au sprijinit sectorul din 2011.
Cercetarea a evaluat, de asemenea, țările care contribuie cel mai mult la criza plasticului de unică folosință, pe baza capului de populație. Australia și, respectiv, S.U.A. au produs cele mai mari cantități de materiale plastice „aruncate”, cu peste 50 kg de persoană pe an în 2019.
S-a descoperit că Coreea de Sud și Marea Britanie generează 44 kg de deșeuri de plastic de o singură utilizare de persoană.
În schimb, persoana medie din China – cel mai mare producător de plastic de unică folosință în volum – produce 18 kg de plastic de unică folosință pe an. Pentru India, această cifră este de până la 4 kg pe an, conform studiului.
Anumiți activiști de mediu au dat vina pentru deșeurile de plastic unor companii precum PespiCo și Coca-Cola. Cu toate acestea, acest studiu sugerează că un grup de companii petrochimice sunt de fapt sursa crizei – una care are consecințe ecologice, sociale și de mediu devastatoare.
După ”Exxon Mobil”, ”Dow și Sinopec”, studiul afirmă că aceste firme sunt cei mai mari producători de plastic de unică folosință: ”Indorama Ventures”, ”Saudi Aramco”, ”PetroChina”, ”LyondellBasell”, ”Reliance Industries”, ”Braskem”, ”Alpek SA de CV”, ”Borealis”, ”Lotte Chemical”, ”INEOS”, ”Total”, ”Jiangsu Hailun Petrochemical”, Orientul Îndepărtat al noului secol, ”Formosa Plastics Corporation”, ”China Energy Investment Group”, ”PTT” și ”China Resources”.
Sursa informației: https://www.cnbc.com/2021/05/18/20-companies-responsible-for-55percent-of-single-use-plastic-waste-study.html