VIDEO/Legume crescute în Antarctica pentru misiunile pe Marte
O echipă internațională de cercetători va folosi cel mai sudic continent al Pământului, Antarctica, pentru evaluarea sistemelor de susținere a vieții în buclă închisă. Aceasta i-ar putea ajuta pe astronauți în misiunile viitoare pe Lună și Marte. Ei vor efectua investigații privind cultivarea plantelor într-o regiune extrem de îndepărtată a lumii.
Unul dintre cercetători s-a deplasat în această pustietate și se va afla acolo aproximativ un an pentru cercetare în sera EDEN ISS, administrată de ”Institutul de sisteme spațiale al Centrului Aerospațial German”.
Timp de 9 luni, pe o suprafață de doar 12,5 metri pătrați s-au produs în jur de 270 de kilograme de alimente proaspete, precum castraveți, roșii și salată.
Specialiștii au prelevat probe și au mâncat din unele culturi.
Aceste eforturi completează cercetarea NASA în mediul cu buclă închisă – Stația Spațială Internațională, unde au fost efectuate experimente pe plante în sere. De mai bine de 20 de ani, un parteneriat multinațional a permis cosmonauților să trăiască și să lucreze într-un mediu unic de micro-gravitație al stației.
Până în prezent, 242 de persoane din 19 țări au vizitat avanpostul care circulă pe orbita joasă a Pământului. Printre numeroasele sale utilizări, stația servește drept teren de probă pentru cercetarea spațiului uman.
NASA și partenerii săi au folosit stația pentru a explora multe dintre provocările cu care se vor confrunta atunci când se vor îndrepta spre Marte, inclusiv cultivarea plantelor pentru a completa dieta astronauților atunci când se află la milioane de kilometri distanță de Terra.
Totuși, nu este practică folosirea platformei orbitante pentru testarea fiecărui sistem potențial de care are nevoie un echipaj pentru a supraviețui în spațiu. Aici intervine stația de cercetare din Antarctica.
Sursa informației: https://www.nasa.gov/feature/planting-crops-in-antarctica-aims-to-benefit-astronauts-on-long-duration-missions