Multe provocări de mediu cu care se confruntă lumea sunt departe de a fi împărțite în mod egal între regiuni. Din cele 100 de orașe care se confruntă cu cele mai mari riscuri de mediu, 99 se află în Asia, potrivit unui raport publicat de consultanta de risc Verisk Maplecroft. Între timp, Europa găzduiește 14 din cele mai sigure 20 de orașe.
Cercetătorii au notat cele mai mari 576 de orașe din lume în ceea ce privește calitatea aerului și a apei, stresul termic, lipsa apei, vulnerabilitatea la schimbările climatice și expunerea peisajelor, populațiilor, economiilor și infrastructurii lor la pericolele naturale, cum ar fi cutremure, tsunami și alunecări de teren. Aproximativ 1,5 miliarde de oameni trăiesc în orașe care se confruntă cu „riscuri ridicate sau extreme”, se arată în raport.
Mulți dintre aceștia trăiesc în Asia. Regiunea nu este doar cea mai dens populată din lume, ce pune presiune pe sursele de apă și poluează compușii din cauza arderii pe scară largă a combustibililor de cărbune și biomasă, dar are și un număr mare de așa-numite „pericole naturale” încorporate în geografia sa. De exemplu, există o serie de orașe din Japonia cu risc de cutremure și multe dintre orașele din Delta Mekong din Vietnam sunt deosebit de vulnerabile la inundații.
Raportul clasifică Jakarta, capitala extinsă a Indoneziei, cu 10 milioane de oameni, drept cel mai vulnerabil oraș din lume la riscurile de mediu. Creșterea nivelului mării și scăderea terenului, datorită epuizării acviferelor naturale de sub oraș, pe măsură ce oamenii pompează apă din pământ pentru băut și spălat, au făcut din Jakarta orașul cu cea mai rapidă scufundare din lume, inundațiile fiind deja o apariție regulată și părți a metropolei se așteaptă să fie sub apă până în 2050. Orașul suferă, de asemenea, de poluarea aerului din cauza centralelor electrice pe cărbune din apropiere. Situația este atât de rea, încât guvernul indonezian intenționează să-și mute capitala.
India se descurcă cel mai rău ca țară, reprezentând 13 dintre cele 20 de orașe cele mai riscante și 43 dintre primele 100 identificate de raport, Delhi, Chennand Chandigarh, se confruntă cu cele mai mari amenințări. Calitatea slabă a aerului din India este în mare parte de vină pentru nivelul ridicat de risc pentru mediu. Un studiu publicat în revista Lancet anul trecut a constatat că poluarea aerului a contribuit la 1,7 milioane de decese premature în India în 2019, iar oamenii de știință spun că poluarea aerului crește numărul morților în focarul devastator COVID-19 care se desfășoară în India chiar acum.
China are 37 din cele 100 de orașe considerate cele mai expuse riscului, poluarea aerului fiind din nou cel mai mare factor. Președintele Xi Jinping a făcut din curățarea aerului Chinei o prioritate de când a preluat mandatul în 2013, stabilind programe care încurajează înlocuirea sobelor alimentate cu cărbune din case, cu cele de gaze și cele electrice, și disciplinând fabricile care depășesc limitele de poluare, prin amenzi și închideri. Dar guvernul rămâne în urmă pentru a-și îndeplini propriile obiective, potrivit portalului Bloomberg, mai ales că China și-a intensificat planurile de a construi noi uzine de cărbune pe măsură ce se recuperează de la pauza economică a pandemiei.
Orașele din Africa au, în general, niveluri „foarte scăzute” de poluare a aerului în comparație cu omologii lor asiatici, spune Will Nichols, șeful cercetării mediului și schimbărilor climatice de la Verisk Maplecroft, care a condus raportul și, de asemenea, orașele tind să se confrunte cu mai puține amenințări din cauza pericolelor naturale .
Dar cercetătorii au spus că orașele africane sunt de departe cele mai expuse riscului de schimbări climatice, reprezentând 38 din cele mai vulnerabile 40 într-un indice axat exclusiv pe riscurile climatice. Acest lucru provine din serviciile și infrastructura publică slab finanțate din regiune, precum și de evenimentele extreme de căldură și vreme uscată, pe care schimbările climatice le fac deja mai disproporționate.
Lagos, cel mai mare oraș din Nigeria, se confruntă cu cele mai mari riscuri de mediu din Africa, ocupând locul 144 din 576 în total, din cauza problemelor cu calitatea aerului, poluarea apei și stresul termic. Dar este al patrulea cel mai vulnerabil la schimbările climatice din lume.
Cercetătorii au identificat Glasgow, care urmează să găzduiască o conferință crucială a climei ONU în noiembrie, drept cel mai puțin vulnerabil oraș la schimbările climatice din lume și al patrulea cel mai sigur pentru riscurile de mediu. Deși orașul scoțian are unele „inundații naturale”, spune Nichols. „Este un risc redus pentru aproape orice altceva.”
Perspectivele orașelor americane sunt mixte. Majoritatea centrelor urbane din țară au o poluare atmosferică comparativ mai mică decât orașele din Asia și Europa, grație deciziilor politice istorice privind combustibilii poluanți. Orașele din sud-vest se confruntă cu un stres termic mai mare și un număr mai mare de pericole naturale, cum ar fi cutremurele, decât cele din nord-est. Dintre orașele incluse în acest raport, Los Angeles are cel mai mare nivel de risc asupra mediului, clasându-se pe locul 257 în general, determinat în mare parte de calitatea slabă a aerului, precum și de numărul mare de pericole naturale din California și de stresul acvatic sever al statului.
Verisk Maplecroft a pus la punct acest raport pentru a ghida companiile care iau decizii de afaceri. Dar acțiunile de luat masa pot fi la fel de importante pentru comunitățile și factorii de decizie politică care urmăresc viitorul orașelor lor. „Aceste amenințări de mediu nu dispar și, în multe cazuri, se vor înrăutăți ca urmare a schimbărilor climatice”, spune Nichols. „Trebuie să începeți să le luați în considerare astăzi în luarea deciziilor. Într-adevăr, nu este ceva ce poate fi lăsat pe mâine”.
Sursa informației: https://time.com/6048106/asia-environment-risk-cities/