Medicina veterinară, un domeniu neglijat
Pentru consolidarea domeniului, veterinarii din țara noastră s-au unit într-o asociație. Este o organizație profesională, științifică, apolitică, bazată pe transparență.
„Asociația medicilor veterinari din Republica Moldova a fost înființată în ’94, iar apoi a urmat o perioadă de stagnare. S-a redus activitatea la 0 și 12 ani nu s-a activat. În 2017, apărând diverse probleme în serviciu și fiecare, particular, normal că nu poate să rezolve întrebările, dar când vine din partea la o organizație, suntem auziți în alt mod.”
Nicolae Starciuc, președinte, ARMVM
Personalul sanitar-veterinar e responsabil atât de sănătatea animalelor, cât și de siguranța alimentară a produselor de origine animală. Veterinarilor de la sate le este mult mai greu, având un salariu modest.
„Cele mai mari probleme sunt cu asigurarea transportului pentru a se deplasa. De exemplu, mulți dintre proprietari nu au posibilitatea să achite pentru serviciile acordate. De multe ori, veterinarii sunt nevoiți să acopere unele cheltuieli din propriul buzunar. Dar până la urmă, asta e datoria noastră sa ajutam și animalul, și proprietarul.”
Nicolae Starciuc, președinte, ARMVM
Deși animale sunt tot mai puține, specialiștii nu se plâng că n-au de lucru.
„Pacienți avem mulți, din Drochia, Bălți, Soroca, Edineț și îi ajutăm cu ce putem. Sunt diferite situații: care trăiește, care pleacă , alții se înmulțesc. La noi merge ca un fel de dinastie de veterinari, unchiul este veterinar, verișorul este veterinar, și alte rude.”
Iurie Grădinari, medic veterinar
Și așa cum doctorii care tratează oameni suferă pentru orice pierdere, și veterinarii fac tot ce pot ca să salveze o viață, fie ea și de câine.
„Mi s-a întipărit în minte când am pierdut o cățea pe masa de operație, pentru că a adus-o prea târziu, având ascită. Dar era prea târziu și a murit.”
Iurie Grădinari, medic veterinar
Statul neglijează acest domeniu. Într-o țară agrară, medicina veterinară ar trebui să aibă o anumită prioritate.
„Problemele care sunt, automat se reflectă la noi. Sunt multe servicii ce țin, de exemplu, de înregistrarea preparatelor veterinare, sunt legi armonizate cu cerințe ca în Europa, dar posibilitățile de a face unele testări de exemplu laborator ce ar fi de dorit în Republica Moldova. Medicii veterinari ar trebui să aibă unele priorități cum le au și cei umani. Probleme cum ar fi încadrarea tinerilor specialiști și ajutoare tot nu avem.”
Nicolae Starciuc, președinte, ARMVM
În Asociaţia Republicană a Medicilor Veterinari din Moldova sunt peste 450 de membri titulari – medici, inspectori, angajaţi ai ANSA, oameni de știință și cadre didactice din instituţiile cu profil medical-veterinar.