La 9 mai, pe continent este sărbătorită „Ziua Europei”. Din 2006, acest eveniment este marcat și în Republica Moldova.
Olivia Cucoș, reporter: „Pentru unii moldoveni, Europa înseamnă colete și bani primiți cu regularitate de la rudele care muncesc din greu acolo. Pentru alții, presupune o mașină de mâna a doua, pentru cei care-și permit – vacanțe de neuitat. Iar pentru majoritatea, Europa este un buzunar de granturi și proiecte, spre care întindem mâna, ca să putem mișca boii din loc.”
„Doresc să ajungem în Europa, dar cu așa atitudine și conducere, nu cred să ajungem.”
„Dacă vom ajunge în Europa, vom avea stabilitate, bunăstarea oamenilor, nivelul de trai crescut.”
„Europa înseamnă mult!”
„Europa, pentru mine e o țară liberă, în care vom trăi mai bine și vom avea un viitor, fiindcă m-am întors nu demult din Europa.”
Dacă pentru unii Europa înseamnă totul, pentru alții…
„Europa nu înseamnă nimic.”
„E foarte greu să facem parte din Europa. Suntem foarte săraci.”
„Cu noi, Europa va avea prea multe probleme. Eu ca stăpâna altei case nu aș invita în ospeție la mine un om cu atât de multe probleme .Noi, dacă o să dorim, o să cerem să intrăm în Europa prin cei ce ne guvernează sau ieșind în piață. Noi acum trăim așa cum trăim. Nu știu când o să intrăm.”
E una să ai aspirații înalte și alta să te conformezi unor standarde impuse de civilizație. Adică, niște rigori administrative, financiare și culturale.
„Trebuie să fim mai disciplinați, să avem stimă unul față de celălalt, pentru că suntem foarte răi și agresivi.”
„Atât timp cât în conducerea de vârf nu este unire, noi nu o să ajungem acolo trebuie să mergem toți într-o direcție.”
Pentru mulți, mai ales în campaniile electorale, Europa devine o sperietoare. Deși de mult e timpul să conștientizăm că e unica noastră șansă de a supraviețui, identitar și economic.
„Europa pentru mine înseamnă toată istoria noastră, deoarece România și Basarabia s-au aflat mii de ani în centrul Europei și niciun eveniment istoric major în Europa nu a fost în afara cunoștințelor noastre, participărilor noastre. Nu pot să o definesc decât patria noastră. Tot ce se face în Europa, pentru noi, e model. ”
Până una-alta, să reținem cel puțin niște însemne definitorii. Drapelul Uniunii Europene reprezintă un cerc format din douăsprezece stele aurii pe fond albastru, simbolizând idealul de unitate, solidaritate și armonie între popoare.