Primăvara a întârziat sezonul agricol

Primăvara a întârziat sezonul agricol, unele culturi abia acum fiind semănate. Temperaturile scăzute au tărăgănat însămânțarea, mai ales că fermierii au avut unele temeri legate de înghețuri.

Doctorul habilitat în științe agricole, Boris Boincean susține că recolta ar putea să fie totuși una bună, dacă va fi vreme favorabilă pentru dezvoltarea ulterioară a culturilor, relatează agroexpert.md.

„Depinde foarte mult de condițiile care vor fi create pe viitor. Dacă temperaturile vor fi mai înalte, plantele își vor recupera vigoarea într-o măsură oarecare.Pe durata vegetației și maturizarea va avea loc, evident, cu câteva zile mai târziu, dar acest lucru nu este atât de grav. Dacă vara va fi friguroasă, ploioasă, atunci perioada de vegetație se va prelungi și într-adevăr vor fi unele probleme la recoltare, în special la culturile târzii. Cele de toamnă sunt bine, se dezvoltă ideal, au suficientă hrană. În schimb, culturile din grupa a doua, porumbul, floarea-soarelui, soia, depind mult de condițiile climatice care vor urma, sperăm să fie favorabile”, a menționat Boris Boincean.

Tratamentul ce se aplică pentru creșterea culturilor și  prevenirea unor eventuale boli este specific fiecărui câmp cultivat în parte.

„Situația este diferită la fiecare câmp. Sunt masive cele semănate conform unui standard. Acolo unde grâul, orzul a fost cultivat circa 4 -4,5 milioane germinația de boabe pe hectar, totul este bine. Pericolul ca acel câmp să fie afectat de fungi este mai mic. Acolo, unde a fost semănat câte 250 de kilograme per hectar, avem în jur de 7-8 milioane de plante și atunci există un risc mai mare de infectare. Microclima în aceste câmpuri este diferită, există mai multă umiditate și astfel, acolo există condiții prielnice pentru dezvoltarea ciupercilor. Din acest motiv,câmpurile trebuie monitorizate individual și luatet deciziile necesare”, a subliniat expertul.

Boincean vine cu unele recomandări pentru această etapă de dezvoltare a culturilor semănate.

„În funcție de starea câmpului, se poate combina folosirea erbicidului și fungicidului potrivit. Faza de dezvoltare a grâului este avansată, se află la etapa ”ieșirii grâului din pai”, ceea presupune căl se află la al doilea sau chiar al treilea internod, care reprezintă ultima săptămână când putem aplica tratamentul cu substanțele indicate. Totul depinde de starea în care se află cultura respectivă. Prin urmare, se va aplica tratamentul individual.” , a explicat Boris Boincean.