Primăvara agricolă întârzie cu două săptămâni

Lucrul la pământ este greu, dar interesant. La această concluzie a ajuns familia Darii din satul Chetrosu, raionul Drochia, care de câțiva zeci de ani și-a inițiat o afacere în agricultură.

„Fetele se duseseră primul an la Facultatea de Medicină în România și ziceam că o să plec în Italia. A venit una dintre fete și mi-a zis să nu-i dau nimic și să nu-i fac nimic, dar să stau acasă și să mă aștepte mama mea și tatăl meu. I-am zis soțului să ne luăm pământ că nu vom muri de foame. Toata viața am lucrat la pământ, inițial am avut două cote, după care am început a procura, din 2002 am început cu legumicultura, pe o suprafață mai mică. Ne-am extins și îi mulțumesc Domnului  și fiicelor că nu m-au lăsat să merg peste hotare.” a menționat MARIA DARII-legumicultoare, s. Chetrosu, r. Drochia.

Maria și Tudor cultivă diferite soiuri de legume, iar din 2012 au primit certificatul de producere a alimentelor ecologice.

„Cultivăm legume în câmp protejat și în câmp deschis, acum nu este sădit totul, dar va fi în jur de 9 hectare. Preponderent va fi ceapă, ceapă la sămânță și deja legume, ardei, castraveți, tomate, vinete, varză, morcov, cartofi. În câmp protejat, suntem specializați pe 3 culturi: tomate, ardei și castraveți. O parte o să fie în ciclul 2.” a declarat TUDOR DARII-legumicultor, s. Chetrosu, r. Drochia.

Pentru a obține o roadă bogată, una dintre condițiile obligatorii este irigarea. Udatul i-a și salvat în sezonul dificil 2020. Totuși, terenurile plantate cu culturi din grupa întâia și a doua au avut mult de suferit.

„Dacă este să vorbim despre toate culturile, atunci noi am fost afectați la grâu, am recoltat în jur de o tonă, floarea-soarelui, în jur de o tonă, porumb, în jur de o tonă, dar legumele care au fost la irigare, noi am ieșit tradițional. În jur de 25-27 de tone de ardei la hectar, în jur de 37-40 de tone de roșii în seră și este curios că din seră, prețul a fost mereu foarte bun.” a adăugat TUDOR DARII-legumicultor, s. Chetrosu, r. Drochia.

Și în acest an, familia Darii s-a confruntat cu unele probleme. Înghețurile de până la -5 grade Celsius din aprilie au afectat roșiile și castraveții. Însă, datorită primăverii care în acest an întârzie cu două săptămâni, plantele își vor reveni.

„Anul trecut, rezerva de apă din stratul de 2 metri era în jur de 45-50 de cm, anul acesta, la noi este în jur de 1,20 metri, în unele locuri avem rezerva de 90 de cm. Rezerva de apă, comparativ cu anul trecut este aproape dublă, dar de cât ne-ar fi trebuit, este de 50%. Reieșind din aceste calcule, cred că va fi mai bun decât anul trecut.” a menționat TUDOR DARII-legumicultor, s. Chetrosu, r. Drochia.

Primele roșii crescute pe plantația lui Tudor Darii vor apărea în vânzare la sfârșitul lunii mai și vor costa între 40-45 de lei kilogramul. Castraveții sunt deja pe tarabele din piețe și valorează în jur de 50 de lei.