Paștele nu înseamnă doar mâncare, băutură și fală. Dar nici chiar să treacă fără o masă tradițională.
Viorel Furculiță, reporter AgroTV: „La piață, își fac cumpărăturile, de obicei, oamenii cu bani puțini și foarte puțini. Pe când cei cu posibilități nebănuite, cumpără sau comandă produsele în locuri selecte. Mergem în piață să vedem cât sunt dispuși moldovenii să cheltuie pentru masa de Paște.”
„Eu cred că va merge în jur la 1500, am luat pește dintre cel mai bun. Mereu fac pentru copii masă la sărbători, pentru că ei ne ajută câte puțin. Cu pensia de 4000 de lei, pe care o avem împreună cu soțul, nu reușim să achităm apartamentul, pentru medicamente și operații.”
„Am trecut de 3000, am cumpărat de toate și această suma deja am cheltuit-o.
Asta e toată suma, sau urmează să mai cumpărați ceva?
Urmează să mai cumpărăm până ieșim din piață, abia suntem la mijloc.”
„Undeva la 400-500 de lei, pentru noi, pensionarii, Slavă Domnului. Desigur că și copii nu vin cu mâinile goale, am nepoți, strănepoți, toți sunt în Moldova.”
Prin piață am întâlnit oameni care spun că nu calculează cât cheltuiesc, dar și din cei care nici n-au băgat de seamă când au rămas fără bani, chiar dacă n-au reușit să cumpere prea multe.
„Nu calculez, cât va ieși atâta va fi. Vom vedea ce mai este, mai trebuie de cumpărat carne și la răcituri un cucoș, e scump acum și banii merg.”
„Of Doamne, am venit cu 2000 de lei și nici nu ai ce vedea. Te gândești ce să mai cumperi, dar prețurile sunt mari. Salariu nu-i, bani nu sunt, nici de lucru nu este, nu știu.”
De obicei, la Paști, neamurile se adună la o masă.
„Noi suntem toți copiii aici în Moldova și toți se adună la mama. Mama întotdeauna adună puișorii, slava Domnului că suntem sănătoși.”
Însă, de când cu pandemia, mulți moldovenii sărbătoresc fiecare la casa lui.
„Nimeni, noi familia, tot trebuie să mâncăm, fiecare acasă trebuie să mănânce.”
Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare creștină. Și nu ne putem lipsi de anumite bucate, care au și ele o semnificație deosebită.
„Păscuța, ouă vopsite, sarmale, ca la noi, la moldoveni și un miel ,desigur, cum fără de el, la Paște?
De unde veți lua mielul?
De la Piața Centrală, am luat mai înainte, dar era mai ieftin, acum e mai scump, era 70-75 de lei un kg, dar acum e 90-100.”
Viorel Furculiță, reporter AgroTV: „De unde au, de unde n-au, moldovenii oricum fac cumpărături pentru masa de sărbătoare. Dacă nu au pe cineva în străinătate care să le trimită bani sau panettone, unii economisesc din timp pentru a fi și ei în rând cu lumea.”