Comisia Europenă în negocieri cu certificatul COVID-19 – ultimele noutăți despre certificat

Parlamentarii europeni au adoptat joi (29 aprilie) poziția de negociere cu privire la propunerea Comisiei Europene pentru certificatele verzi digitale, deschizând calea pentru ceea ce este probabil o negociere interinstituțională dură cu Consiliul reprezentând cele 27 de state membre.

 

Certificatele digitale verzi au fost propuse luna trecută de Comisia Europeană ca o modalitate de a facilita libera circulație în condiții de siguranță în interiorul UE, în timpul pandemiei COVID-19.

 

Documentul, care poate fi în format digital sau pe hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, alternativ, că are un rezultat recent negativ al testului sau s-a recuperat de la infecție.

 

Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi nici ca document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera circulație, au subliniat deputații europeni.

 

Scopul este de a ajunge la un acord înainte de sezonul turistic de vară. Voința politică de a încheia un acord este acolo, așa cum a subliniat președintele comisiei pentru drepturile civile (LIBE), Juan Fernando Lopez Aguilar, în cadrul dezbaterii Parlamentului de miercuri.

 

„Trebuie să punem în aplicare certificatul UE COVID-19 pentru a restabili încrederea oamenilor în Schengen în timp ce continuăm să luptăm împotriva pandemiei”, a spus el, subliniind că toate eforturile trebuie să fie concentrate pe contribuția la restabilirea liberei circulații, deoarece fără acest drept „nu avem o Uniune Europeană”.

 

Cu toate acestea, un număr de puncte de blocare rămân în finalizarea unui acord privind certificatele.

 

Începând cu numele documentului în sine, deoarece formularea „certificatului verde digital” este percepută ca fiind prea vagă de către deputați.

 

„Cuvintele contează. Certificatul nu a fost niciodată verde și este doar parțial digital ”, a declarat europarlamentarul olandez  Jeroen Lenaers, explicând de ce Parlamentul sugerează „certificatul UE COVID-19” ca nume alternativ.

 

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a subliniat necesitatea de a acționa rapid pentru a pune la punct aceste certificate, în timp ce este de acord cu acei europarlamentari care au susținut că certificatele vor trebui să țină pasul cu noile descoperiri științifice, deoarece cunoștințele despre virus se schimbă.

 

„Trebuie să trăim cu faptul că există încă incertitudini științifice cu privire la COVID-19. Nu avem încă dovezi științifice complete despre efectele vaccinării sau recuperării de la virus ”, a spus el.

 

Cu toate acestea, Reynders a subliniat că UE nu poate să aștepte răspunsul la toate aceste întrebări pentru a începe să ia măsuri.

 

„Trebuie să acționăm acum adoptând un text suficient de flexibil pentru a ține seama de aceste evoluții odată ce vor fi disponibile mai multe cunoștințe științifice”, a adăugat el.

 

Preocupări privind protecția datelor

 

„Datele incluse în certificat trebuie să fie minimul absolut necesar pentru a produce efectele”, a subliniat euro deputatul Aguilar, adăugând că datele nu pot fi colectate de o bază de date centrală europeană.

 

În schimb, Parlamentul ar prefera dacă datele ar fi colectate doar de autoritățile sanitare care eliberează certificatul.

 

Consiliul urmărește să introducă noi aspecte privind utilizarea datelor cu caracter personal colectate, adăugând în mandatul său de negociere că datele pot fi prelucrate în alte scopuri, inclusiv perioade de păstrare.

 

Dar atât Parlamentul, cât și Comisia sunt împotriva acestei poziții.

 

„Datele nu pot fi utilizate în alt scop decât să garanteze libera circulație. Acestea nu pot fi utilizate intern de către statele membre pentru a permite oamenilor să meargă la teatru sau la un restaurant sau spații publice, doar pentru libera circulație a persoanelor ”, a spus Aguilar.

 

Un preț nediscriminatoriu

 

Deputații au subliniat, de asemenea, că testele nu trebuie să fie costisitoare, mulți deputați cerând teste complet gratuite. Dar convingerea statelor membre de a obține ceva din costul testelor va fi o luptă ascendentă pentru Parlament.

 

Secretarul portughez pentru afaceri europene, Ana Paula Zacarias, a declarat că Consiliul UE susține certificatele gratuite, dar „problema accesibilității și accesibilității testelor COVID-19 nu este acoperită de mandatul Consiliului și nu are nimic legat de onorariile acestora.”

 

Comisarul Reynders a confirmat că aspectele legate de rambursarea costurilor medicale, cum ar fi testele COVID-19, intră în competența națională a statelor membre.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/coronavirus/news/parliament-gives-green-light-for-covid-19-certificate-negotiations/