A început comercializarea răsadului de roșii. Cât costă firul?

Legumicultorii au început deja comercializarea răsadului. Andrei Spînu din satul Ratuș, raionul Criuleni, administrează circa 60 de ari de seră, unde crește circa o sută de soiuri de legume. Agricultorul ne-a spus că deja a început plantarea răsadului de tomate, iar în câteva luni va culege primele produse.

„Acum, merge plantarea în câmp protejat a legumelor, se începe undeva pe la 10 aprilie și durează vreo 2-3 săptămâni. La sfârșitul primei decade a lui mai, când temperatura este constantă, când temperatura solului este de +10, 12 grade la adâncimea de semănat sau plantat, atunci deja va merge plantarea în sol deschis.” a menționat ANDREI SPÎNU- legumicultor, s. Ratuș, r. Criuleni.

Prețul unui fir a rămas la nivelul anului trecut, deși investițiile de creștere în prezent sunt mult mai mari.

„Dacă ne referim la cât am cheltuit pentru a avea temperatura necesară în sere pentru creșterea răsadului, am cheltuit mai mult cu 20% și cărbuni, și lemne, și energie electrică, și multe altele. Și cam cât ar fi firul? Noi acum îl vindem de la 4 la 5 lei și are vârsta de la 45 la 60 de zile. Hibridul acesta se numește „Cristal”, este un soi de tomate nedeterminat, crește peste doi metri, rodește foarte bine, are fructe roșii aprinse, greutatea fructului este la 150 de grame, au o rezistență relativă la boli și este un hibrid preferat de cumpărători.” a adăugat ANDREI SPÎNU- legumicultor, s. Ratuș, r. Criuleni.

Andrei recunoaște că a avut cheltuieli mari și în 2020. Roada de pe cele trei hectare din câmpul neprotejat a fost însă de cinci ori mai mică din cauza secetei și a temperaturilor înalte.

„La culturile leguminoase, în afară de problema apei, mai sunt și alte probleme, mai ales legate de temperaturile înalte. Dacă temperatura se ridică mai sus de 30 de grade, 32, 33, polenul este steril, se usucă, nu are loc fecundarea, nu se formează fructul și partea vegetativă crește, iar fructul nu se formează, de aceea a fost un an foarte complicat. Mai ales, 2020, eu am deja peste 50 de ani în agricultură și nu am văzut ca să nu fie ploi mai bine de 6-7 luni de zile.” a menționat ANDREI SPÎNU- legumicultor, s. Ratuș, r. Criuleni.

Cu toate provocările sezonului trecut, 2021 se arată mult mai promițător. Fermierul speră să strângă o recoltă bogată.

„Momentan, dacă vorbim per ansamblu pentru agricultură, se creează acum condiții favorabile. Dacă ne referim la culturile de toamnă la grâu, orz, rapiță, atunci ele au ieșit bine din iarnă. În sol, a fost acumulată umiditate necesară pentru plantările multianuale, vii, livezi, arbuști. Pentru legume, deja vom vedea mai târziu, aici de bine, de rău, trebuie irigate, fără irigare nu faci nimic.” a declarat ANDREI SPÎNU- legumicultor, s. Ratuș, r. Criuleni.

Pentru masa de Paște, nu se știe dacă vom avea roșii autohtone. Totul se datorează perioadei de vegetație care este mai îndelungată pentru această cultură, dar și primăverii, care este una mai târzie.

„Cele mai timpurii tomate sunt cele care parcurg o distanță de la răsărire și până la coacere de 90-95 de zile. Totul însă diferă de temperatura care va fi afară, de condiții, de nutriție și alți factori, în jur de 90-95 de zile, asta ar fi la mijlocul lunii iulie, în teren neprotejat. În teren protejat, în sere va fi cu o lună mai devreme.” ne-a mai spus ANDREI SPÎNU- legumicultor, s. Ratuș, r. Criuleni.

În afară de roșii, agricultorul mai cultivă castraveți, ardei, vinete, țelină, leuștean și praz.