Dezbateri din cauza țigărilor electronice în Europa. Trebuie interzise?

Țigările electronice și produsele noi din tutun există de mai bine de un deceniu ca alternative la fumatul de țigări, care ucide aproape 700.000 de oameni în UE în fiecare an. Cu toate acestea, acestea rămân o problemă controversată, iar UE încă ezită cu privire la modul de a le trata legal.

 

Cel mai recent sondaj Eurobarometru din 2020 a constatat că unul din șapte respondenți (14%) au încercat țigările electronice, care sunt utilizate în principal de fumători.

 

„În mod nesurprinzător, fumătorii reprezintă marea majoritate, decât cei care nu au fumat niciodată sau care au renunțat la fumat, să încerce țigări electronice (36% dintre fumători, comparativ cu 8% dintre nefumători)”, se arată în raport.

 

„Aproape jumătate dintre respondenții care au încercat să renunțe la fumat au încercat și țigări electronice (47%), comparativ cu 30% dintre cei care nu au încercat să renunțe la acest obicei”, se adaugă raportul.

 

Se așteaptă ca Comisia Europeană să publice luna viitoare un raport mult așteptat despre punerea în aplicare a Directivei 2014 privind produsele din tutun (TPD), care va stabili dacă țigările electronice vor fi tratate la fel ca țigările tradiționale.

 

Avizul Comitetului științific al Comisiei pentru sănătate, mediu și riscuri emergente (SCHEER) cu privire la produsele noi din tutun ca parte a evaluării TPD urmează să fie publicat vineri.

 

Cu toate acestea, avizul său preliminar publicat în septembrie 2020 a atras critici puternice asupra mai multor părți interesate care au acuzat UE că este selectivă în constatările sale atunci când vine vorba de implicațiile lor asupra sănătății.

 

O parte a comunității științifice consideră abordarea de precauție a UE față de țigările electronice ca fiind excesivă sau chiar „părtinitoare”, potrivit dr. Konstantinos Farsalinos de la departamentul de farmacie de la Universitatea din Patras din Grecia.

 

„Cercetările din ultimii ani, după adoptarea TDP în 2014, au devenit din ce în ce mai pozitive în ceea ce privește țigările electronice, întotdeauna ca înlocuitor al fumatului. Evaluarea UE a datelor științifice este părtinitoare, iar acest lucru a fost arătat în raportul SCHEER ”, a declarat dr. Farsalinos pentru EURACTIV.

 

El s-a referit la studii care sugerează că chiar și funcția vaselor de sânge se îmbunătățește imediat ce se renunță la fumat și se trece la țigările electronice, indiferent dacă cineva folosește nicotină în țigările lor electronice.

 

„Comparativ cu 2014, ne-am aștepta la o atitudine mai pozitivă. Dimpotrivă, factorii de decizie politici din UE rămân nedovediți științific cu riscul sabotării eforturilor de înlocuire a fumatului cu țigări electronice ”, a spus el.

 

Farsalinos a respins, de asemenea, argumentul conform căruia țigările electronice sunt o „poartă” pentru nefumători pentru a începe să fumeze, citând ca exemplu SUA, unde utilizarea țigărilor electronice a crescut. „SUA se îndreaptă către o generație fără fum. Începând cu 2010, în fiecare an, rata fumatului scade […] acestea nu cresc așa cum s-ar fi putut aștepta dacă ar exista un efect de poartă ”.

 

Expertul a insistat că ar trebui să existe reguli care să facă țigările electronice mai atractive decât țigările.

 

„Evident, nu vrem ca produsul să fie atractiv pentru adolescenți și, indiferent dacă ne place sau nu, trebuie să impunem o interdicție de vânzare pentru tineri. Dar scumpirea acestuia provoacă mai mult rău fumătorilor ”, a spus el.

 

„Țigările electronice ar trebui să fie a treia alegere pentru cineva care să renunțe la fumat: dacă nu se poate opri singur sau cu ajutorul medicului”, a subliniat el, adăugând că legislația ar trebui să fie echilibrată pentru a-i proteja atât pe cei care nu au fost niciodată expuși la țigări și nu au niciun motiv să înceapă țigări electronice și fumători.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/debate-heats-up-over-electronic-cigarettes-in-europe/