Un miliard de vaccinuri administrate la nivel global, dar multe țări rămân în urmă

Numărul de vaccine Covid-19 administrate la nivel global a depășit marca de un miliard, sâmbătă (24 aprilie), oferind speranță chiar dacă numărul cazurilor de virus la nivel mondial a atins un nou record zilnic, în principal datorită unei explozii de infecții în India.

 

Cel puțin 1.002.938.540 doze de vaccin au fost administrate în 207 de țări și teritorii, conform unui bilanț al portalului AFP.

 

Cu toate acestea, numărul de noi infecții a depășit 893.000 în întreaga lume vineri, un nou record zilnic.

 

India a reprezentat mai mult de o treime dintre acestea, autoritățile de acolo anunțând 346.786 de cazuri noi sâmbătă, un record pentru o singură țară de la începutul pandemiei.

 

Pandemia a ucis acum mai mult de trei milioane de oameni din întreaga lume, de la izbucnirea focarului în China în decembrie 2019.

 

India a raportat 2.624 de decese, un record zilnic, sâmbătă, întrucât o creștere a cazurilor a împins guvernul să organizeze trenuri speciale pentru a obține aprovizionarea cu oxigen în orașele cele mai afectate.

 

Cu pandemia care încă nu arată semne de încetinire, guvernele din întreaga lume își pun speranțele în vaccinuri.

 

Și la nivel mondial, numărul dozelor de vaccin administrate s-au dublat în mai puțin de o lună.

 

Cu toate acestea, în timp ce majoritatea țărilor sărace au început, de asemenea, să vaccineze, inocularea este încă în mare parte un privilegiu al țărilor cu venituri ridicate, găzduind 16% din populația lumii, administrând 47% din dozele de vaccin.

 

În schimb, țările cu venituri mici reprezintă doar 0,2% din vaccinări până acum.

 

În SUA, autoritățile de reglementare au aprobat reluarea unei lansări de vaccinuri Johnson & Johnson oprite din cauza preocupărilor de coagulare a sângelui.

 

În Europa, Belgia a declarat sâmbătă că va autoriza vaccinul J&J pentru toți adulții, după ce a primit deja 36.000 de doze și se aștepta la un total de 1,4 milioane între aprilie și iunie.

 

Uniunea Europeană în ansamblu a declarat că va avea suficiente vaccinuri pentru a imuniza 70% din populația sa adultă până la sfârșitul lunii iulie.

 

Discrepanțele în ceea ce privește ratele de vaccinare în UE rămân uriașe. Malta a vaccinat 65,4% din populația sa, urmată de Ungaria, la 50,4%. La extremă joasă se află Bulgaria, cu doar 9,7%.

 

O bunică britanică în vârstă de 91 de ani, Margaret Keenan, care la 8 decembrie a devenit prima persoană din lumea occidentală care a primit un vaccin aprobat împotriva coronavirusului, a îndemnat oamenii să se inoculeze.

 

„Este într-adevăr cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată”, a spus ea.

 

„Le spun tuturor să meargă și să o ia … Sper că toată lumea se prezintă”, a spus ea.

 

Dar, în ciuda optimismului, amenințarea virusului rămâne mereu prezentă, Germania punând în aplicare noi reguli mai stricte de blocare, inclusiv stingeri de noapte și închiderea școlilor, după ce guvernul a adoptat o nouă lege contestată menită să încetinească infecțiile.

 

Noile reguli controversate – adoptate săptămâna aceasta pe fonul unor proteste uriașe la Berlin – se vor aplica în toate regiunile cu rate de incidență de peste 100 de noi infecții la 100.000 de persoane în ultimele șapte zile.

 

Și în Marea Britanie, restricțiile în curs continuă să alimenteze furia.

 

Poliția din Londra a declarat că a arestat cinci persoane, iar opt ofițeri au fost răniți, după dezordinea la proteste la scară largă împotriva restrângerii restricțiilor de coronavirus din Anglia, utilizarea obligatorie a măștilor și posibila introducere a așa-numitelor pașapoarte de vaccin.

 

Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/vaccine-doses-pass-one-billion-mark-globally-but-many-nations-lag-behind/