2020 a fost cel mai fierbinte an înregistrat în Europa

Europa a cunoscut cel mai fierbinte an înregistrat anul trecut, în timp ce Arctica a suferit o vară de incendii extreme, parțial din cauza stratului scăzut de zăpadă, pe măsură ce impactul schimbărilor climatice s-a intensificat, a declarat joi serviciul de observare al Uniunii Europene.

 

În timp ce liderii mondiali s-au pregătit să-și prezinte planurile de luptă împotriva schimbărilor climatice la un summit condus de SUA joi, oamenii de știință din UE au emis o reamintire clară că impacturile unei ”lumi mai calde” sunt deja aici.

 

Temperatura medie anuală a Europei în 2020 a fost cea mai mare înregistrată și cu cel puțin 0,4 grade Celsius peste următorii cinci ani cei mai calzi – toate acestea au avut loc în ultimul deceniu, a declarat serviciul de observare a Pământului Copernic.

 

„Temperaturile cresc în toate anotimpurile din Europa”, a spus Freja Vamborg, om de știință senior la Copernicus.

 

Înregistrările de temperatură ale lui Copernicus datează din 1950. Dar anul trecut a fost, de asemenea, cel mai fierbinte din Europa, înregistrat în comparație cu seturile de date începând cu 1850, a spus aceasta.

 

A fost cea mai fierbinte iarnă înregistrată, cu 3,4 grade Celsius peste temperatura medie europeană de iarnă observată în perioada 1981-2020.

 

A fost, de asemenea, cea mai caldă toamnă a Europei, în timp ce valurile de căldură de vară nu au fost la fel de intense sau prelungite ca în ultimii ani, în ciuda buzunarelor de căldură record în locuri printre care Scandinavia și Franța.

 

UE a stabilit miercuri un obiectiv de reducere a emisiilor mai rapid în acest deceniu, iar Statele Unite sunt de așteptat să facă același lucru joi, ridicând presiunea asupra țărilor, inclusiv China și India.

 

Sursa informației: https://www.reuters.com/business/environment/2020-was-europes-hottest-year-record-eu-scientists-2021-04-22/