Jumătate din nucile exportate, adunate de pe marginea drumurilor
Cel puțin jumătate din nucile vândute peste hotare sunt culese din copacii de pe marginea drumurilor. În 5-7 ani în structura exporturilor ponderea produselor de pe șosele se va reduce considerabil, scrie noi.md.
Sunt declarațiile reprezentanților Asociației Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, care spun că majoritatea aleilor de nuci de-a lungul drumurilor se află într-o stare proastă.
Pe de o parte, nucii, ca multe tipuri de culturi, au iernat bine. Dar, pe de altă, din cauza abundenței rare de umiditate, precum și a vremii relativ reci, cu o diferență mare de temperatură ziua și noaptea, mulți copaci s-au acoperite cu licheni.
Aceștia nu provoacă daune directe și semnificative pomilor, dar răspândesc alte boli.
În livezile îngrijite, unde se folosesc preparate care conțin fier și cupru, nu există o astfel de problemă.
Conform ultimului recensământ agricol efectuat cu zece ani în urmă, pe marginea drumurilor erau aproape două milioane de nuci.
Cu toate acestea, ponderea celor „sălbatici” în fluxul de mărfuri scade anual. Se datorează, în primul rând, faptului că în ultimii doi-trei ani, din cauza înghețurilor frecvente de primăvară și a secetei de vară, copacii au rodit puțin.
Totodată, prețurile de achiziție a nucilor de ceva timp au devenit mai dependente de calitate: cumpărătorii plătesc mai mult pentru fructele din livezi, decât pentru cele de origine necunoscută.
Se estimează că nucii ocupă o suprafață totală de aproximativ 22 de mii de hectare. În același timp, în ultimii ani au fost realtoite anual până la 500 de hectare.
Datorită acestui fapt, în viitorul apropiat, cota fructelor comercializabile din livezi va crește, iar a celor de pe aleile de-a lungul traseelor – se va reduce la minim.