În loc să plantăm păduri, le defrișăm

Situația privind defrișările este catastrofală în Republica Moldova. În fruntea tăerilor ilegale de păduri, sub pretextul sanitar fals, se află structurile de stat care, de fapt, sunt obligate să protejeze și să dezvolte silvicultura.

Această opinie și-a exprimat-o Denis Nedeoglo, arhitect, membru al Consiliului de Urbanism din Chișinău și activist civic, relatează Noi.md.

Totodată, el s-a arătat indignat de faptul că reprezentanții ministerului de profil au declarat la cea de-a opta conferință Forest Europe de la Bratislava că țara noastră respectă standardele paneuropene de gestionare durabilă a pădurilor în Europa.

„Cum pot ei să aibă îndrăzneala să spună că Moldova „respectă standardele europene de gestionare a pădurilor”, dacă chiar și indicatorii oficiali arată contrariul?! La noi, pădurile acoperă doar 11,3 la sută din suprafață, comparativ cu media de 30-45% în Uniunea Europeană. Și dacă e să ne referim la normă, atunci este vorba despre 60-70 la sută de terenuri împădurite!”, a menționat Denis Nedeoglo.