Agricultorii au rămas cu hambarele goale
Seceta din anul trecut, dar și ploile târzii din toamnă au creat mari probleme agricultorilor care au semănat grâu și rapiță. Nicolae Fachira din raionul Căușeni are 1900 de hectare de teren, pe care crește culturi din grupa întâia și a doua. În toamnă, a semănat sute de hectare, în speranța că acest sezon va fi mai blând și va putea să-și acopere unele cheltuieli.
„Avem semănate circa 800 de hectare de grâu și vreo 170 de rapiță. La ziua de azi, aceste culturi și-au revenit puțin, au intrat în iarnă într-o stare foarte rea. În zona Căușeni și Ștefan-Vodă, a fost o secetă nemaipomenită și interesant este că dacă în Moldova în luna octombrie au fost ploi, în regiunea Căușeni și Ștefan- Vodă, în general, nu au fost aceste ploi, noi am mers la risc și am semănat acest grâu, iar rapița în general am semănat-o contrat regulilor tehnice, pe 29 septembrie.” a menționat NICOLAE FACHIRA-agricultor, or. Căușeni.
Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, agricultorul a avut pierderi de circa trei milioane de lei. Dacă înainte recolta în jur de trei tone de floarea-soarelui per hectar, anul trecut, a strâns de cinci ori mai puțin.
„Anul trecut, am avut puțin, am colectat în jur de 800-900 de kilograme de grâu și porumb undeva vreo 100 de tone de pe toate ogoarele, dar au fost câmpuri care le-am dat la siloz. Ne-a scăpat floarea-soarelui, pentru că am recoltat în jur de 600-700 de kilograme, iar anul acesta cu un preț foarte bun, însă așteptam pierderi în jur de 9 milioane, dar floarea-soarelui cât de cât ne-a scos.” a menționat NICOLAE FACHIRA-agricultor, or. Căușeni.
Cu toate acestea, hambarele unde se păstra culturile în 2020 acum sunt goale, iar asta l-a determinat pe fermier să investească bani suplimentari, pentru a începe lucrările de primăvară.
„În toți cei 20 de ani de când activez, în agricultură, eu mă străduiam să las pentru al doilea an, undeva vreo 200-300 de tone de grâu, pentru că nu știam care va fi situația de însămânțare și mereu îmi lăsam grâu pentru a semăna anul viitor. Anul acesta, practic, hambarele sunt goale. Îngrășămintele le ținem aici, pentru că șoproanele sunt goale și este mai comod deja să păstrăm îngrășămintele aici și nu sub cerul liber.” a menționat NICOLAE FACHIRA-agricultor, or. Căușeni.
Prognozele producătorilor, pentru 2021 sunt mult mai optimiste. Ei spun că anul a început după toate legile agriculturii, iar dacă se va menține tot așa, atunci își vor putea compensa pierderile și strânge o roadă pe măsura așteptărilor.
„Avem o bucurie, ploile acestea care au fost acum, au fost foarte liniștite, nu au spălat, au intrat în sol, avem în jur de un metru umiditate și credem că anul acesta ceva vom strânge, în comparație cu anul trecut, care a fost un an…Noi acum vrem să semănăm, dacă vedeți de aici câmpul de 163 de hectare de porumb, am început să-l semănăm ieri, câmpul nu este gata de semănat, dar văd că se mai prognozează unele ploi și avem porumb mai târziu. Trebuie să îl semănăm, câmpul nu este prea omogen și ne este frică în văile unde se va aduna apa, noi îl vom semăna peste o săptămână două, dar asta este cam târziu, însă este un porumb care se va coace târziu.” a menționat NICOLAE FACHIRA-agricultor, or. Căușeni.
Potrivit specialiștilor, lucrările agricole de toamnă au fost efectuate la timp. Astfel, au fost semănate 401 mii de hectare de teren, la fel ca în 2019.
Grâu de toamnă – pe o suprafață de aproximativ 318 mii de hectare, orz – pe 47 de mii de hectare, rapiță – pe 34 de mii, iar alte culturi pe o întindere de două mii de hectare.