Cât timp rămân în sol pesticidele folosite în agricultură?
Pesticidele sunt folosite tot mai mult în agricultură, totuși, unele ferme au trecut la practici organice și nu le mai utilizează. Se pare însă că substanțele chimice aplicate în urmă cu zeci de ani, continuă să influențeze sănătatea solului.
Concluziile unui studiu realizat la 100 de ferme elvețiene arată că reziduurile preparatelor toxice se pot menține și 20 de ani după convertirea terenurilor la agricultura organică.
Fungicidele, erbicidele și insecticidele protejează culturile prin respingerea sau distrugerea organismelor care dăunează plantelor. În schimb, strategiile de gestionare a agriculturii organice evită adăugarea substanțelor sintetice, mizând pe un ecosistem de sol sănătos.
Majoritatea fermelor organice funcționează însă pe terenuri tratate cu pesticide în trecut. Cu toate acestea, nu este clar dacă ele au o prezență îndelungată și care sunt consecințele asupra pământului, în special, asupra microbilor și a ciupercilor benefice.
Așadar, cercetătorii au dorit să examineze nivelurile de substanțe chimice și impactul lor în fermele gestionate cu practici convenționale față de cele organice.
Specialiștii au măsurat caracteristicile solului de la suprafață și concentrațiile a 46 de pesticide folosite sistematic în probe prelevate de pe 100 de câmpuri.
Au fost descoperite resturi pe toate terenurile, inclusiv la fermele organice convertite cu mai mult de 20 de ani înainte.
Cifrele au arătat, totuși, că numărul total de preparate sintetice și concentrațiile acestora au scăzut semnificativ în cazul întinderilor administrate o vreme mai îndelungată în registrele organice.
Potrivit oamenilor de știință, unele pesticide ar fi putut să contamineze alternativ câmpurile organice prin aer, apă ori sol de la cele convenționale din apropiere.