Agricultorii speră să aibă o roadă mai bogată în 2021

Fermierii au profitat de vremea caldă și au ieșit pe ogoare pentru a semăna porumbul și floarea-soarelui. Andrei Dînga din raionul Ștefan-Vodă administrează circa 940 de hectare de pământ în mai multe regiuni. A revenit din Marea Britanie acum șapte ani și a investit în agricultură, aplicând toate cunoștințele acumulare peste hotare.

„Practic toți banii acumulați de mine și soție au fost investiți aici, în tehnologii, am pus accentul pe tehnologia modernă, ce am văzut la europeni, implementăm aici. Schimbăm și modul de prelucrare a terenului, nou-till, mini-till, pentru că majoritatea ară la noi în zonă, cu toate că se înțelege că aratul nu mai este bun în zona de stepă a Mării Negre.” a menționat ANDREI DÎNGA-agricultor.

În toată experiența sa, pentru agricultor 2020 a fost cel mai dificil an. Totuși, cu resurse financiare limitate, împreună cu fratele său Vasile, au ieșit în câmp pentru a semăna floarea-soarelui.

„Am început de ieri, dar temperatura încă nu este optimă, dar încetișor am început să tatonăm, care terenuri sunt mai nisipoase, mai în pantă, care se încălzesc mai ușor, pe acestea am început a le semăna. Terenurile mai grele le lăsăm pentru puțin mai târziu. Cum să spun, anul trecut, câmpul a fost foarte dificil, un an nemaivăzut. O presiune enormă financiară, mintală asupra fermierilor. Până la urmă și acum cu motorina aceasta nu mai înțelegem ce se întâmplă, fiindcă nu mai dau nimeni nici un semn de viață. Nu au mai primit fermierii motorina promisă, stăm și așteptăm. Toți fermierii se îndatorează pe la bănci, iau credite de motorină de la companiile, care livrează această motorină pe piață. Se mișcă foarte greu.” a menționat ANDREI DÎNGA-agricultor.

Andrei Dînga a avut pierderi în proporție de 80 la sută, iar pe câmpul unde seamănă floarea-soarelui, roada a fost totalmente compromisă. În ciuda tuturor problemelor, frații sunt optimiști și lucrează terenurile în speranța că 2021 va fi unul mai bun.

„Startul arată promițător, sperăm, iată că se prognozează ploi pentru următoarele zile. Dacă va fi o săptămână de ploi, deja va fi mai bine pentru culturile prășitoare și pentru grâu în special. Este esențial ca acum la grâu în timpul înfrățirii și după înfrățire să avem aceste ploi. Sperăm să avem recolte, care să repornim economia țării, care în mare parte este bazată pe agricultură.” ne-a spus ANDREI DÎNGA-agricultor.

„După cantitatea de precipitații, pe care am avut-o acum în primăvară, sperăm să fie o roadă bunișoară. La noi toamna a fost secetă și de aceea cantitatea de apă care s-a recuperat a fost primăvara. Iarna, după cum știți, a fost puțină zăpadă, în schimb, lunile martie și aprilie au fost cu precipitații bune.” a menționat VASILE DÎNGA-mecanizator.

Potrivit specialiștilor, seminţele germinează izolat la 4-5 grade Celsius, dar pentru o răsărire rapidă, viguroasă și uniformă, semănatul trebuie făcut doar la o temperatură a pământului de 7-8 grade. Un rol important în dezvoltarea culturii îl au și precipitațiile de primăvară.