64 la sută din terenurile agricole, expuse riscului de poluare

64 la sută din suprafețele utilizate pentru agricultură sunt expuse riscului de poluare cu pesticide. Aproape o treime din aceste zone sunt cu risc ridicat. Asta arată o hartă globală a terenurilor din 168 de țări.

Studiul publicat în Nature Geoscience a produs un model global de cartografiere a pericolului poluării cauzat de 92 de substanțe dăunătoare utilizate în pesticidele agricole solului, atmosferei, apei de la suprafață și celei subterane.

Autorul principal, dr. Fiona Tang, a menționat că utilizarea pe scară largă a pesticidelor în agricultură  ar putea avea implicații potențiale pentru mediu, sănătatea umană și animală.

„La nivel global, lucrările noastre arată că 34 la sută din zonele cu risc ridicat se află în regiuni cu biodiversitate ridicată, 19% în țările cu venituri mici și medii mici și 5 la sută în zonele cu deficit de apă”, a relatat specialistul.

Utilizarea excesivă a preparatelor toxice va înclina echilibrul, va destabiliza ecosistemele și va deprecia calitatea surselor de apă pe care oamenii și animalele se bazează pentru a supraviețui.

„Într-un climat mai cald, pe măsură ce populația globală crește, se așteaptă ca utilizarea pesticidelor să ia amploare pentru a combate posibila creștere a invaziilor dăunătoare și pentru a hrăni mai mulți oameni”, a mai specificat unul dintre coautori.

Reducerea poluării este crucială pentru biodiversitate. Aceasta menține sănătatea și funcțiile pământului, contribuind la securitatea alimentară, se arată în raport.