Un pensionar și-a creat o mini-fabrică în curtea casei
Viața este frumoasă atunci când o savurezi la maximum și faci ceea ce îți place. Un exemplu în acest sens este și Gheorghe Cîsa din localitatea Cojușna, raionul Strășeni. Pensionarul are 77 de ani și se poate mândri cu o mini-fabrică de vinuri, deschisă chiar în curtea casei.
„Asta s-a întâmplat după armată. Eu am făcut armata în Germania, împreună cu tineri din Moscova, Leningrad și la fiecare întâlnire a noastră unu spunea că va merge la o universitate, altul la altă facultate, iar eu analizând, m-am întrebat unde să merg și eu. La un moment dat, unul spune că eu o să fiu viticultor și asta mi-a rămas în minte. În familia noastră, soția mea este vinificatoare, fratele este vinificator, toți copiii lui și ai mei. Suntem o familie de vinificatori.” a menționat GHEORGHE CÎSA- vinificator.
Cu circa 25 de ani în urmă, aceste locuri erau pustii, iar Gheorghe Cîsa a construit această încăpere și a cumpărat cisterne de origine sovietică, pentru a duce la bun sfârșit visul copilăriei de a fi un bun vinificator.
„Plecând în Italia, Germania am văzut că pe lângă casă se construiau mici fabrici și chiar de acasă și vindeau, iar noi inițial nici nu ne gândeam și am construit o casă, ulterior mi-a venit ideea, de ce să nu construiesc și o fabrică de vin alături.” a adăugat GHEORGHE CÎSA- vinificator.
Pe parcursul celor 55 de ani de experiență, Nea Gheorghe a lucrat mult în domeniul vitivinicol și a acumulat cunoștințe. Acum, pensionarul are circa 40 de hectare de struguri, în diferite colțuri ale țării, pe care le îngrijește cu multă pasiune și efort fizic.
„Greu, dar generația noastră este obișnuită cu această muncă și dacă nu noi, atunci nimeni. Sigur că am obosit, deja 50 de ani și foarte mult aș vrea ca și nepoții mei să continue.” ne-a spus GHEORGHE CÎSA- vinificator.
Viticultorul recunoaște că seceta și condițiile meteo nefavorabile din ultimii ani sunt o adevărată provocare pentru el.
„Roada a fost de două ori mai mică și asta a influențat prețul vinului. Anul a fost foarte greu, în popor se spune cu cât este mai mult zahăr în struguri, cu atât este mai bine. Însă există limite, totul este bine, până când e bine. Anii trecuți, nivelul de zaharitate a fost de 25%, iar drojdia nu poate fermenta. Când nu se fermentează, acest lucru este periculos pentru viața bacteriilor din vin.” a adăugat GHEORGHE CÎSA- vinificator.
Totuși în beciul deosebit, creat în curtea casei, Gheorghe Cîsa spune că nu prea va avea cu ce să-l umple din roada anului 2020, de aceea păstrează cele câteva mii de sticle, din anii trecuți.
„Iată aici este Chardonnay, mai departe este Cagor, Muscat desert, mai departe Muscat sec, mai departe Cabernet din anul 2011, 2018, Merlot și iar Cabernet din anul 2018.” a menționat GHEORGHE CÎSA- vinificator.
Pensionarul ne-a povestit că multe sticle din beciul său, au ajuns în țările din spațiul CSI, Polonia, chiar și până în China, fapt ce îl face mândru și îi dau puteri pentru ziua de mâine.
„Vă place ocupația de vinificator? Asta este viața mea și trebuie să ne ocupă. Aceasta este economie, plăcere și când vezi că o persoană a cumpărat o sticlă cu vin și pe urmă te sună și îți mulțumește că exiști și ai creat o așa băutură.” a mai spus GHEORGHE CÎSA- vinificator.
Gheorghe Cîsa se simte împlinit de ceea ce face și speră că următorii ani vor fi mai buni și vor aduce o roadă mai bogată și un gust deosebit al strugurilor moldovenești.