Plantăm pentru un viitor verde…
Pădurile sunt importante pentru combaterea schimbărilor climatice și contribuie direct la bunăstarea populației. Doar 13% din suprafața Republicii Moldova este acoperită de păduri. Iar defrișările frecvente reduc și mai mult din ele.
Conștienți de situația alarmantă, voluntarii „Hai Moldova” și „Million Trees Moldova” au plantat o fâșie de protecție pe malulul râului Ichel, în satul Coșernița, raionul Criuleni.
„Suntem la marginea satului Coșernița, din raionul Criuleni. Aici s-au adunat copii și locuitorii din sat, ei au făcut ordine cu acest proiect bine venit. Cred că în viitor ne mai adunăm și continuăm lucrurile începute astăzi,” Grosu Anatolie, profesor.
„S–a plantat o fâșie de pădure, aproximativ de un km pe damba râului Ichel. Aici sunt plantați Plopi și Salcie fiindcă sunt favorabili pentru malurile râului, la fel am plantat și Ulm ca să fie o alee. ”
Plantarea copacilor este una dintre cele mai la îndemână modalități de îmbunătățire a mediului înconjurător – a apei, a solului și a aerului.
„Astăzi am venit împreună cu toată familia, în primul rând este timp calitativ petrecut alături de familie și totodată este un lucru bun pe care noi putem să-l facem locului unde trăim. Mai mulți copaci înseamnă mai mult aer curat, mai multe precipitații, în genere un mediu mai prietenos pentru copii noștri. Trebuie să ne gândim la faptele noastre pe termen lung, ce lăsăm copiilor? Tone de deșeuri sau zone cu păduri frumos amenajate.”
Pe lângă avantajele aduse mediului, zonele împădurite pot fi și locuri de agrement.
„Conceptul pentru această locație este să apropiem oamenii de natură. Ne dorim ca această pădure să fie nu doar o fâșie de protecție riverană, dar și o zonă de agrement pentru oameni. Pe lângă un impact pozitiv asupra mediului, acest proiect este o moștenire pentru generațiile viitoare,” Nadejda Cebotari, Președinte AO „Hai Moldova”.
Rămâne pe conștiința noastră ce vom lăsa generațiilor viitoare, păduri frumoase sau terenuri aride, în urma tăierilor iresponsabile.