Experții UE spun că energia nucleară se califică pentru eticheta ecologică
Experții însărcinați cu evaluarea dacă Uniunea Europeană ar trebui să eticheteze energia nucleară drept o investiție ecologică vor spune că combustibilul se califică drept durabil, potrivit unui document scurs în surse publice.
Comisia Europeană încearcă să-și finalizeze taxonomia financiară durabilă, care va decide ce activități economice pot fi etichetate ca investiții durabile în UE, în funcție de respectarea unor criterii stricte de mediu.
Anul trecut, consilierii experți din UE s-au împărțit dacă energia nucleară merită o etichetă ecologică, recunoscând că, deși produce emisii de CO2 foarte scăzute la nivel de încălzire a planetei, era nevoie de mai multe analize a impactului asupra mediului din cauza eliminării deșeurilor radioactive.
Comisia a solicitat Centrului Comun de Cercetare (CCR), brațul său de experți științifici, să raporteze cu privire la această chestiune.
Un proiect al raportului CCR, văzut de mijloace de presă din UE, urmează să fie publicat săptămâna aceasta și declară că energia nucleară merită o etichetă verde.
„Analizele nu au dezvăluit nicio dovadă bazată pe știință că energia nucleară dăunează mai mult sănătății umane sau mediului decât alte tehnologii de producere a energiei electrice”, se spune în raportul scurs.
Și, deși accidentele nucleare grave „nu pot fi excluse cu o siguranță de 100%”, acestea sunt „evenimente cu o probabilitate extrem de redusă”, se adaugă raportul, subliniind că doar reactoarele de a treia generație sunt puse în funcțiune în întreaga lume în ultimii 15 ani după dezastrul din Cernobâl.
„Ratele de fatalitate care caracterizează stadiul tehnicii [centralele nucleare de a treia generație] sunt cele mai scăzute dintre toate tehnologiile de generare a energiei electrice”, conchide raportul.
Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/leak-eu-experts-to-say-nuclear-power-qualifies-for-green-investment-label/