Noul sezon agricol: prognozele experților
Primăvara înseamnă un nou sezon de provocări pentru agricultori. Experții în domeniu sunt de părere că anul acesta situația e totuși cu mult mai bună în comparație cu cei precedenți.
BORIS BOINCEAN, doctor habilitat în științe agricole:
Noi am avut precipitații în luna octombrie, noiembrie, deci grânele de toamnă au fost însămânțate relativ în termeni optimali, ba chiar în unele gospodării au fost probleme cu semănatul din cauza excesul de umiditate, noi am obținut semănături înfrățite din toamnă, ceea ce în ultimii 2 ani, obțineam germinația în luna februarie, ba chiar și în martie.
Totuși, practic nu am avut iarnă până în luna februarie, temperaturile au fost cu mult mai mari decât media multianuală, iar plantele au trecut printr-un stres fiziologic.
BORIS BOINCEAN:
Noi sperăm că acest stres nu a fost atât de profund și n-a influențat negativ asupra plantelor. Când o să înceapă perioada de vegetație, atunci o să apară la suprafață toate, dacă sunt, sper să nu fie probleme.
MIHAI BOSTAN, specialist în agricultură:
Având condiții foarte bune, prielnice în luna octombrie și în noiembrie, chiar cu temperaturi pozitive, primele înghețuri au venit în luna decembrie și acelea foarte nesemnificative. În această perioadă de timp grâul a reușit să înfrățească până chiar și în două grade, doi frați și din acei frați încă a mai făcut frați, mai ales la orzul de toamnă, dar și la grâu. Mulți fermieri constată o densitate foarte mare a lăstarilor productivi la ziua de astăzi, un lucru deja mai puțin de dorit.
Fiecare câmp are caracteristicile sale și nu există o recomandare general valabilă referitor la perioada exactă când începe semănatul, dar sunt totuși anumite semne.
BORIS BOINCEAN, doctor habilitat în științe agricole:
Porumbul se seamănă atunci când zboară cărăbușii. Niște semne din natură chiar. În legătură cu încălzirea globală, termenii de însămânțare s-au mișcat cu vreo două săptămâni mai repede. Dacă la grâul de toamnă, cu vreo 15, 20 de ani în urmă, se considera că termenul optimal de însămânțare a grâului este de 15 până la 25 septembrie, acum considerăm că termenul optimal este luna octombrie. Același lucru la culturile de primăvară.
MIHAI BOSTAN, specialist în agricultură:
Acolo unde terenurile au fost arate și unde nu sunt resturi vegetale la suprafață, cu siguranță cu o săptămână mai devreme solul deja va fi cald comparativ cu acele terenuri unde s-au făcut lucrări minime de sol, unde s-au păstrat resturile vegetale la suprafață. Fiecare fermier ar trebui să fie atent la fiecare parcelă în parte și să ia decizii cât mai corecte și prompte.
Ca să nu mai călcăm pe aceleași greble, e important să ținem cont de experiența din 2020.
BORIS BOINCEAN:
Premergătorul. Cu regret, anul trecut, în condiții de secetă a suferit în primul rând grâul care a fost amplasat după premergătorii târzii, îndeosebi floarea soarelui, porumbul. Noi considerăm că în general nu pot să fie folosiți ei ca premergători pentru grânele de toamnă.
Dacă noi nu o să facem concluzii din seceta de anul trecut, înseamnă că noi n-am trecut prin secetă.
MIHAI BOSTAN:
Să știți că cea mai bună asigurare pentru fermieri este tehnologia pe care o face și nimic altceva. Nu-l va salva nicio companie de asigurare cum se poate salva el singur prin tehnologia și abordarea pe care o are în propria fermă.
BORIS BOINCEAN:
În afară de respectarea tehnologiei, este importantă tehnologia în cadrul asolamentului, asolamentul în cadrul sistemului de agricultură.
Respectarea rotației culturilor rămâne a fi o problemă pentru agricultorii din Moldova.
BORIS BOINCEAN, doctor habilitat în științe agricole:
Eu mă simt incomod să spun: la noi floarea-soarelui ocupă aproape practic de 4 ori mai mult decât ar trebui să ocupe. E cultură bănoasă și toți se avântă să o semene cât mai mult.
„Unele culturi nu sunt profitabile”, ar putea riposta unii fermieri.
MIHAI BOSTAN:
Cunosc și eu un fermier, care mi-a spus: Eu din mazăre nu câștig mari bani în primul an. Pot să-mi scot cheltuielile sau ceva puțin deasupra. Însă după mazăre, mai am doi ani în care mai am un adaos de producție care îmi compensează acel profit mai mic din primul an de la mazăre. Anul trecut în aceleași condiții: grâu după mazăre în regiunea Drochia, Soroca – 6 tone 300, grâu după floarea-soarelui – 3 tone.
BORIS BOINCEAN:
Cu regret, pe parcursul a ultimii 50, 60 de ani atenția noastră principală a fost orientată spre producție și profit. Pe noi nu ne-a interesat ce se întâmplă cu mediul ambiant, cu fertilitatea solului.
Chiar dacă este încă prematur să prognozăm evoluția noului sezon agricol, specialiștii spun că 2021 va fi cu siguranță un an mai bun decât precedentul, atât în ceea privește semănăturile de toamnă, cât și în privința rezervei de umiditate în sol. Chiar dacă sunt optimiști, experții îndeamnă fermierii să nu uite de lecțiile învățate în 2020.
MIHAI BOSTAN:
Natura pedepsește, dar dacă pedepsește, o face urât. Și lucru acesta fermierii l-au înțeles eu sper.
În fiecare luni și miercuri, la 19:30, emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco aduce în vizor principalele evenimente din țară informându-vă rapid și echidistant.