Au început lucrările pe plantațiile de viță-de-vie
Odată cu venirea primăverii și creșterea temperaturilor, au început și lucrările în câmp. Viticultorii ies pe plantațiile de viță de vie pentru a le examina.
„Noi ne aflăm în zona Căușeni, aici este cel mai înalt loc, până la Marea Neagră nu este nici un câmp mai înalt decât acesta. Are înălțimea de 205 metri și mai departe mergeți doar în vale până la mare. Aici este amplasată vița de vie cu soiuri Moldova, mai încolo este Merlot, avem și Codreanca, Victoria, dar la momentul dat, ne gândim ce să facem cu ele pentru că nu sunt așa de profitabile”, a menționat MIHAI BOBICOV, viticultor, r. Căușeni.
De șase ani, agricultorul administrează cu multă grijă cele zece hectare. După ce a ieșit la pensie, a decis că este momentul potrivit pentru a-și ocupa timpul liber și realiza visul copilăriei. Acum, toate cunoștințele acumulate pe parcursul vieții le aplică în practică.
„La noi via este fără irigare, aici a fost realtoiți, după cum vedeți butucii sunt la 4-5 metri, dar în schimb rodesc și calitatea lemnului este destul de bună. Pentru anul trecut, lemnul este foarte bun, pentru că eu mai am un câmp unde lăstarii nu sunt mai mari de un metru. Aici lăstarii au 3,4,5 metri, adică încărcătura îi permite să ducă roada aceasta” – MIHAI BOBICOV.
Anul agricol 2020 a fost foarte greu pentru mulți agricultori. Din cauza secetei, multe plantații de viță de vie au fost afectate, iar dovadă sunt acești lăstari, care puțin s-au dezvoltat și s-au uscat într-un final. Din cauza că primăvara 2021 este mai târzie, mulți agricultori au libertatea de a ieși în câmp mai târziu, efectuând lucrările de tăiere.
„Noi avem timp până la jumătate de aprilie, timp este liber. Lucrările au început deja din februarie, pentru că iarna a fost caldă și nu au fost înghețuri mari, dar totuși via a fost afectată, lăstarii la 50%, la alții chiar și mai mult au fost înghețați. Au fost dați la analiză, la control, dar cu părere de rău de la 50, până la 90%, depinde de soi, de loc. Din cauza secetei, planta nu a putut să se pregătească, nici lăstarii, nici ochiurile. Iată se vede aici. Clasica moldovenească se face așa. Iată vă arăt, se lasă de bază 2 și aici 3,4. Aici noi lăsăm pentru roada viitoare, la fiecare butuc se face individual. Aici se vede că trebuie cât mai aproape de tulpină să lăsăm ochiuri. Așa se primește mai puternic, cu încărcătura de 2 ochiuri aici, 3 aici, pe o bucată de metru avem 8 ochiuri. Dacă toate vor rodi, noi pe un metru trebuie să avem 10 lăstari” – MIHAI BOBICOV.
Viticultorul vrea să-și modernizeze via. Se axează exclusiv pe soiul Moldova, considerând că este cel mai solicitat atât pe piața națională, cât și pe cea internațională.
„Moldova este așa un soi, chiar și dacă nu va avea multă poamă, el o să o mărească și 10 tone el trebuie să dea. Cel mai important la Moldova este calitatea, poama trebuie să fie mășcată. Dacă este măruntă ea nici la o piață nu merge, nici rusească, nici italiană. Anul trecut, am dus poamă și în Polonia și în Rusia” – MIHAI BOBICOV.
Potrivit specialiștilor, recolta de poamă din 2020 a fost estimată la circa 150-200 de mii de tone, în scădere cu aproximativ 25-40 la sută în comparație cu anul precedent.
Seceta severă, înghețul de primăvară, temperaturile joase din luna mai și grindina sunt factorii care au cauzat pierderea în cantitatea de struguri.